Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0146-0/MediaObjects/41480_2018_146_Fig1_HTML.jpg

Het ontstemde brein

Op 15 juni jongstleden presenteerde psychiater Esther van Fenema haar boek Het ontstemde brein. Van Fenema is als psychiater verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en richtte daar de ‘muziekpoli’ op, een polikliniek voor beroepsmusici. Beroepsmusici ontwikkelen relatief vaak psychische klachten, onder andere doordat zij veelal onder druk moeten presteren. In de ggz was lange tijd weinig expertise op het gebied van psychische klachten bij deze bijzondere groep professionals.

Van Fenema heeft zelf ook een conservatoriumopleiding afgerond en kan zich dus als geen ander in de situatie van beroepsmusici verplaatsen. In het boek vertelt ze op persoonlijke wijze hoe zij de poli heeft opgezet. Ook vertelt ze over de problematiek van de patiënten. In het voorwoord onderschrijft Christa Widlund, die als psycholoog verbonden was aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, hoe belangrijk het werk van Van Fenema is. Dit boek is verplichte kost voor wie musici en andere professionele artiesten in zijn praktijk behandelt, dat moge duidelijk zijn, maar het is ook een aanrader voor behandelaars die geen artiesten in hun caseload hebben. Het boek inspireert tot het ontwikkelen van een expertise in specifieke deelgebieden en het laat ons eens op een andere manier – namelijk vanuit de wereld van de muziek – naar het vak kijken.

Bron
E. van Fenema. Het ontstemde brein. Psychiater op de Muziekpoli. Met een voorwoord van Christa Widlund. Uitgeverij Water, 2018.


https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0146-0/MediaObjects/41480_2018_146_Fig2_HTML.jpg

Mag ik je geen advies geven?

Met de Methode Coachende Gespreksvoering ontwikkelde

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in