Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & plichten

Gevolgen van het zorgprestatiemodel | Kijk niet zonder toestemming in een dossier

Gevolgen van het zorgprestatiemodel

Hoogstwaarschijnlijk zal het zorgprestatiemodel vanaf 1 januari 2022 in werking treden. De DBC-systematiek zal dan plaatsmaken voor een andere productstructuur. De gevolgen hiervan zullen op korte termijn al merkbaar zijn. Op dit moment wordt er in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt met DBC’s met een lange looptijd, waarbij de startdatum van de DBC bepalend is voor tal van factoren, zoals de toerekening van de omzet aan het jaar waarin de DBC is geopend.In de overeenkomsten die zorgverzekeraars met de zorgaanbieders sluiten, zijn verschillende afspraken opgenomen die uitgaan van de huidige DBC-structuur. Denk aan het omzetplafond en aan de afspraken over een gemiddelde prijs per individuele verzekerde. Dergelijke afspraken zijn – zoals bekend – inmiddels gemeengoed geworden in de ggz.

Wees extra alert

Met de invoering van het zorgprestatiemodel zouden zorgaanbieders extra alert moeten zijn op de contractering, gezien de wijziging in de bekostigingssystematiek en de (voorgenomen) harde sluitingsdatum van DBC-trajecten op 31 december 2021. Voor trajecten die in 2021 zijn gestart en in 2021 worden afgesloten, geldt dat de omzet gewoon wordt toegerekend aan 2021. Maar voor zorgtrajecten die normaal gesproken zouden doorlopen in het daarop volgende jaar, is dat voor 2021-2022 niet meer het geval.
Hierdoor vindt er een verschuiving plaats in de contractvariabelen (parameters) waar praktijken rekening mee moeten houden. Door de harde sluitingsdatum zal veel van de omzet voor DBC’s met beginjaar 2021 niet langer aan 2021 worden toegerekend. Naar verwachting leidt dit tot een lagere omzet voor 2021. Onduidelijk is nog
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in