Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & Plichten

Uitzonderingen op het vernietigingsrecht | Selectieve vernietiging van gegevens uit medisch dossier
#1#41480#2#2017_09_06 I#3#001#4#Cover I#5#80094#6#print

Uitzonderingen op het vernietigingsrecht

Het recht van patiënten om hun medisch dossier te laten vernietigen, is niet absoluut. Niet alle informatie mag namelijk worden vernietigd en het vernietigingsrecht kent enkele uitzonderingen.
Het recht om een dossier (of een gedeelte daarvan) te laten vernietigen, vloeit voort uit de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO). De informatie die een behandelaar in het kader van zijn dossierplicht op grond van deze wet heeft vastgelegd, valt derhalve onder het vernietigingsrecht. Echter, informatie voor de declaratie van de behandeling bij de zorgverzekeraar wordt op grond van andere regelgeving vastgelegd, dus deze informatie mag niet worden verwijderd. Er zijn vier uitzonderingen waarin ook behandelinhoudelijke informatie niet verwijderd mag worden.

Vier uitzonderingen

Soms geldt een andere wet die een bewaartermijn voorschrijft waarbinnen gegevens uit het medisch dossier niet vernietigd mogen worden, zoals de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz); informatie over gedwongen behandelingen mag niet zomaar worden vernietigd.
Ook kan iemand anders dan de patiënt een zogenaamd aanmerkelijk belang hebben bij het bewaren van de informatie uit het dossier, bijvoorbeeld wanneer een patiënt een gerechtelijke procedure voert tegen een hulpverlener of instelling. Zorgverleners kunnen de informatie uit het dossier dan nodig hebben om zichzelf te verdedigen (indien een behandelaar geen gebruik meer kan maken van het medisch dossier om zich tegen een klacht van een patiënt te verweren, komt dit risico overigens voor rekening van de patiënt).
De belangrijkste uitzondering is wanneer vernietiging van de informatie in strijd is met goede hulpverlening. Een vernietigingsverzoek van een ernstig
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in