Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel | Slaapproblemen

Annemarie de Leng
Foto: Christiaan Krop
Veel van mijn cliënten klagen erover dat ze slaapproblemen hebben. Vaak grijpen ze dan naar hun mobieltje, ter afleiding van alle piekergedachten die hen uit de slaap houden, waardoor het inslapen nog langer op zich laat wachten. Een geliefd familielid met slaapproblemen luisterde ’s nachts vaak naar praatprogramma’s op de radio. Toen ze daarvoor tien jaar geleden haar huisarts bezocht, vertelde hij dat mensen niet doodgingen door slaapgebrek; ze moest zich er vooral niet te druk over maken. Ook stelde hij slaapmedicatie voor, maar daar werd ze duizelig van. Overdag probeerde ze slaap in te halen met korte dutjes, maar daardoor lukte het ’s nachts nog minder goed om haar rust te pakken, ook al bleef ze ’s ochtends steeds langer in bed liggen. Ze voelde zich wanhopig. Wat zou zij veel baat hebben gehad bij het onderzoek dat tegenwoordig wordt gedaan naar slapeloosheid. We liggen maar liefst een derde van ons leven in bed, en als het slapen niet lukt dan brengen mensen daar veel eenzame uren door in het donker, waarbij ze gemakkelijk worden meegesleept door negatieve emoties.
In het mooie interview met slaaponderzoeker Eus van Someren in dit nummer, vertelt hij dat slaapproblemen gerelateerd zijn aan angst en depressie. Terecht stelt hij dat het schandalig is dat behandeling voor slaapproblemen niet vergoed wordt door de verzekeraar, terwijl daarmee zoveel winst kan worden geboekt, in ieder geval bij 40 procent van de cliënten. Wat had ik mijn familielid zo’n behandeling gegund!

Zelf heb ik ook regelmatig slapeloze perioden en dan is het altijd weer even zoeken naar een effectieve aanpak. Een tijdje hielp het om ’s nachts in bed te bedenken waar welke boodschappen in de supermarkt lagen. Vaak kwam ik niet verder dan de broodafdeling, dan sliep ik. Nu heb ik weer een nieuwe manier: het opzeggen van een mantra waarvan de woorden me raken: ‘de nacht is om te slapen’. Mocht ook dat niet helpen, dan raad ik u aan om bij slaapproblemen deze GZ-psychologie te lezen, want deze staat weer vol met interessante artikelen. Niet blijven lezen hè, op tijd het nachtlampje uit!

Annemarie de Leng, hoofdredacteur