Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

To app or not to app? Een introductie: apps voor ‘dummies’

Premium

Tegenwoordig worden we overspoeld door allerlei apps. Ook in de ggz hebben apps hun intrede gedaan. De ene app belooft nog meer dan de andere, maar kun je dit als behandelaar allemaal wel vertrouwen? Wat is het nut en de meerwaarde van deze apps? Hoe maak je een goede keuze en hoe integreer je een app in je behandelingen?

Allereerst, wat is een app?

App is een afkorting van applicatie. Het woord werd gangbaar in ons taalgebruik toen smartphones en tablets hun intrede deden. Dergelijke apparaten bevatten standaard een aantal apps, zoals een mailbox, digitale agenda en adresboek. Bijkomende apps kunnen worden gedownload in de App Store of Google Play, soms kosteloos en soms tegen betaling.

Wat is de meerwaarde van een app?

Het voordeel van apps schuilt vooral in hun ‘draagbaarheid’. Mensen hebben hun smartphone met apps vaak op zak. Dit zorgt ervoor dat deze ‘just-in-time’ en ‘just-in-place’ kunnen worden geraadpleegd en toegepast. Bovendien bevatten de meeste smartphones allerlei technologieën die handig met de app geïntegreerd kunnen worden. Zo kan een cliënt met verslavingsproblemen via een app een notificiatie krijgen wanneer hij zich op een locatie begeeft waarin er voor hem sprake is van een verhoogd risico op terugval; dat is technisch mogelijk doordat de app hiervoor gebruikmaakt van de door de smartphone geregistreerde geolocatie. Ook in combinatie met een wearable (een armband of horloge dat men op het lichaam draagt en dat automatisch een aantal parameters registreert) zijn er interessante toepassingen denkbaar in de ggz.1 Zo zou een cliënt die kampt met overspanningsklachten via zo’n wearable een tactiele impuls (fysiek seintje) kunnen krijgen wanneer het apparaat een te hoog stressniveau detecteert.

Welke apps zijn interessant?

Het is lastig om een actueel en betrouwbaar overzicht te geven van alle goede, beschikbare apps voor de ggz. De digitale wereld evolueert namelijk zo snel dat het praktisch onmogelijk is om alles bij te houden. Bovendien is er tegenwoordig heel veel mogelijk en is de keuze die hierin wordt gemaakt grotendeels afhankelijk van de klachten en voorkeuren van de cliënt en behandelaar. Daarom zullen we hier in plaats daarvan een aantal handvatten aanreiken die behandelaars en cliënten helpen om een weloverwogen keuze te maken in het groeiende aanbod van apps. We raden je overigens ook aan om elke app die je aanbeveelt eerst zelf uit te proberen. Dit betekent niet dat je daarvoor als behandelaar elke

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in