Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vak in Beeld | Peter Fonagy

Psychologist Peter Fonagy
Peter Fonagy, hoogleraar Hedendaagse psychoanalyse en ontwikkelingswetenschappen, is een van de grondleggers van de Mentalization-based Treatment (MBT). In MBT vergroten patiënten hun mentaliserend vermogen, leggen verbanden tussen hun innerlijke beleving van relaties en de feitelijke representatie, leren omgaan met emoties en het aangaan van echte relaties.
In Affect Regulation, Mentalization and the Development of the Self stelt Fonagy dat een gezonde ontwikkeling van individuen grotendeels afhangt van hun vermogen tot affectregulatie en mentalisatie: mentale representaties maken van de eigen en andermans emotionele toestand. Er is sprake van een complex samenspel tussen het mentaliseren van de ouder, veilige gehechtheid en het mentaliserend vermogen van het kind. Trauma’s in de gehechtheid ondermijnen de ontwikkeling van het mentaliserend vermogen, wat het risico op psychische problemen vergroot. Fonagy stelde voor om Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) te behandelen met MBT. Daarin zouden patiënten met BPS een meer coherent zelfbeeld kunnen vormen en veilige hechtingsstijlen kunnen ontwikkelen. Inmiddels wordt het proces van mentaliseren toegepast op een breder spectrum van stoornissen, behandelvormen en theoretische benaderingen.

Volgens Fonagy kunnen patiënten met BPS niet mentaliseren doordat het hen in hun ontwikkeling ontbrak aan goede spiegeling.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-1407-5/MediaObjects/41480_2022_1407_Fig1_HTML.jpg
Peter Fonagy is een van de grondleggers van de Mentalization-based Treatment (MBT)
© Jacky Chapman
Bron: Mentaliseren in de klinische praktijk (2008). Jon G. Allen, Peter Fonagy, Anthony W. Bateman. Uitgeverij Nieuwezijds.
Heeft u bijzonder historisch beeld over de ontwikkeling van ons vakgebied? Laat het ons weten via gz-psychologie@bsl.nl
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in