Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veranderen voor verbetering

Annemarie de Leng
Foto: Christiaan Krop
Veel mensen hebben een hekel aan veranderingen. Ze vinden het lastig om zich aan te passen en vrezen dat ze erop achteruit zullen gaan; niet altijd ten onrechte, want verandering is regelmatig een synoniem voor verschraling, zeker binnen de ggz. Toch kan verandering ook verbetering opleveren. En dat is precies wat ons voor ogen stond met de veranderingen in dit magazine.
Zo is GZ-psychologie dikker geworden en bevat het voortaan een extra lang artikel. In dit nummer is dat een prachtige bijdrage over gewetensvorming: hoe wordt het geweten gevormd en hoe kun je het meten? De auteurs leggen uit hoe een diagnostisch instrument voor de gewetensfunctie kan worden toegepast. Momenteel wordt de validiteit van het instrument onderzocht binnen het adolescentenstrafrecht, maar het biedt ook aanknopingspunten voor behandeling van volwassen cliënten. In de bijbehorende casus wordt duidelijk hoe iemand in de praktijk wel empathisch kan reageren wanneer zijn moeder iets beangstigends overkomt, terwijl diezelfde cliënt zich tegelijkertijd – zonder empathie – schuldig kan maken aan een soortgelijk delict bij een onbekende andere vrouw.
In de nieuwe rubriek ‘Die ene cliënt’ plaatsen we voortaan een column waaraan ook jij mogelijk een bijdrage kunt leveren! Hierin gaat het over die ene cliënt die je altijd is bijgebleven, bijvoorbeeld omdat de behandeling jouw blik op de zorg heeft veranderd, of omdat je daarin inzichten kreeg die je wilt delen omdat deze ook waardevol kunnen zijn voor collega’s.
Ook in dit nummer weer een prachtig interview, dit keer met Katrien Vercauteren, iemand die duidelijk niet bang is voor veranderingen. Naast haar werk als piloot van Boeings rondde ze een studie psychologie af en volgde daarna een opleiding tot psychotherapeute. Nu combineert ze haar werk als gezagvoerder met een baan als luchtvaartpsycholoog.
Ten slotte staat er in dit nummer een artikel over hoe organisaties in de praktijkopleiding van gz-psychologen beter kunnen samenwerken. Ook hier moet verandering vooral verbetering opleveren.

Met het vernieuwde magazine hopen we je nog beter te informeren over de laatste ontwikkelingen in en inzichten uit het werkveld. De redactie staat altijd open voor nieuwe artikelen of ideeën, en we horen natuurlijk graag wat jouw mening is over ons vernieuwde magazine (gz-psychologie@bsl.nl).

Annemarie de Leng
hoofdredacteur
GZ-psychologie is altijd geïnteresseerd in mooie artikelen. Stuur je idee/verhaal op naar: GZ-Psychologie@bsl.nl