Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & plichten | Vergoeding van ggz-consultaties

Wetboeken en weegschaal
Als het aan de minister van langdurige zorg ligt gaan zorgverzekeraars vanaf 1 januari 2024 consultaties van ggz-professionals ten behoeve van het sociaal domein vergoeden. Voorzichtigheid is geboden.
De minister wil dat professionals in het sociaal domein voortaan gemakkelijk een advies aan ggz-professionals kunnen vragen over ingewikkelde cliënten; om te voorkomen dat problemen verder uit de hand lopen en er zwaardere zorg nodig wordt. De nieuwe consultatiefunctie past in een bredere ontwikkeling, waarin het medisch beroepsgeheim steeds verder onder druk komt te staan.
Als bijvoorbeeld gemeenteambtenaren consultaties kunnen aanvragen bij de ggz, krijgen zij immers de beschikking over medische informatie van cliënten. De regeling biedt weliswaar ook mogelijkheden om anoniem te overleggen als een betrokkene geen toestemming geeft, maar dan bestaat het risico dat het niet lukt om een duidelijk beeld van de casuïstiek te verkrijgen.

Medicalisering

Er kleven meer risico’s aan de consultering van de ggz vanuit het sociale domein, bijvoorbeeld dat mensen onder druk kunnen worden gezet om mee te werken aan een onderzoek. Immers, gemeenten gaan ook over uitkeringen en andere sociale voorzieningen en de kans dat deze middelen (indirect) als pressiemiddel zullen worden gebruikt, lijkt reëel. Ook het recht van mensen om zelf een keuze te maken over het wel of niet ondergaan van diagnostiek staat daardoor onder druk.
Een ander probleem is dat veel professionals in het sociaal domein geen medisch/psychologisch rapport kunnen interpreteren, simpelweg omdat zij daarvoor niet zijn opgeleid. Verder bestaat het risico dat de tuchtrechter aan een consult ten behoeve van
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in