Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetenschap als krantenkop

Fotografe: Aleid Denier van der Gon
Fotografe: Aleid Denier van der Gon
Premium

Het is aan de ene kant goed dat deze zaken aan de orde komen, want soms worden onwelgevallige feiten door de farmaceuten of beroepsgroep onder de pet gehouden. En gebruikers van antidepressiva hebben recht op alle informatie over deze middelen. Ik stoor me vooral aan het gebrek aan nuance in de berichtgeving. Er wordt al snel een verkeerd beeld geschetst; alsof antidepressiva nooit werken en alsof alle mensen die deze pillen slikken, zomaar ineens gewelddadige moordenaars kunnen worden. De 1 miljoen gebruikers van antidepressiva worden vaak onnodig bang gemaakt. Stel je eens voor dat je zelf een antidepressivum slikt, dat je soms prikkelbaarder bent dan anders en ook weleens agressieve gedachten hebt. Je zou doodsbang kunnen worden om zomaar ineens iemand iets aan te doen. En de bewering dat antidepressiva nutteloos en schadelijk zijn, kan leiden tot wanhoop en verergering van de klachten bij mensen die toch al somber waren.

Het positieve van deze boude uitspraken is dat ze er meestal wel toe leiden dat de experts in beweging komen. Na het verschijnen van het boek van Gøtzsche had iedereen het erover. Psychiaters wisten zeker dat het voor een groot deel niet klopte wat hij beweerde, maar werden gedwongen om de feiten weer eens op een rijtje te zetten en om met goed onderbouwde argumenten uit te leggen hoe het dan wel zat. Gelukkig werden zij vervolgens ook uitgenodigd om in praatprogramma’s of de

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem GZ-psychologie een maand gratis op proef. Tijdens deze maand heb je onbeperkt toegang tot alle content. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.


    Al abonnee? Log dan in