GZ-psychologie nummer 3 2025

    Annemarie de Leng

    De Carmina Burana van Verslaving

    ‘Het is alsof je de Carmina Burana van Carl Orff (1895-1982) voortdurend op de achtergrond hoort,' vertelde een cliënt me ooit over zijn eerste weken zonder sigaretten.

    Depressiebehandeling van migranten: contextuele factoren zijn cruciaal

    In Europa lopen mensen uit migrantenpopulaties een verhoogd risico op depressie, vooral mensen uit Turkije en Marokko. Daarnaast is de behandeleffectiviteit laag en kent de behandeling veel uitdagingen. Hoe valt dit te verklaren en wat kunnen we eraan doen?

    Nieuws

    In beweging komen bij PTSS | Zit therapieresistente depressie in de genen? | Hormoonschommelingen beïnvloeden mentale gezondheid | Hersenstimulatie biedt hoop voor patiënten met neglect

    Diversiteitssensitieve behandeling bij depressieve cliënten met een migratieachtergrond

    Het leven van mensen met een migratieachtergrond wordt vaak gekenmerkt door meervoudig verlies op persoonlijk en sociaal-cultureel vlak, en door stressoren in het heden en uit het verleden. Belangrijk in de behandeling van depressie zijn zelfbeeldversterking, sociale steun en aandacht voor contextuele factoren, zoals discriminatie en sociaaleconomische omstandigheden.

    Reinout Wiers | Waarom handelen mensen tegen beter weten in? De psychologie van verslaving

    Reinout Wiers, hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie aan de Universiteit van Amsterdam, doet al decennia onderzoek naar de cognitieve en neurobiologische mechanismen achter verslaving en ontwikkelde methoden om onbewuste processen bij verslaving te meten én te beïnvloeden. In 2023 verscheen zijn meest recente werk Akrasia, waarin hij ingaat op het fenomeen van handelen tegen beter weten in.

    Een interactie met God

    In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. Gz-psycholoog Shada Shirazi vertelt over de traumaverwerking van een cliënt die opgroeide in een strenggelovig milieu.

    Schuldsanering

    Schuldgevoel is de bron van psychische ellende. In de meeste gevallen is het schuldgevoel onterecht. Als het wel terecht is, heeft het weinig zin om erin te blijven hangen.

    Trauma en Schuld: daadwerkelijk schuldig

    Voor de lopende serie over trauma en schuld schreven de auteurs voor dit nummer een artikel over schuldgevoel onder daders van misdrijven. In eerdere artikelen uit de serie Trauma en Schuld hadden we het vooral over slachtoffers van traumatische gebeurtenissen die zich (onterecht) schuldig voelen over de traumatische gebeurtenis. In dit artikel gaan we dieper in op de situatie waarin een cliënt daadwerkelijk schuldig is aan de traumatische gebeurtenis en er reden is om hem of haar daarvoor te behandelen.

    Remke van Staveren | ‘Mentale zelfzorg is geen luxe, maar noodzaak’

    In haar openhartige boek Een dun streepje toeval: hoe een psychiater mentaal herstelde en jou dat ook gunt onderzoekt Remke van Staveren hoe zorgverleners om kunnen gaan met hun eigen mentale kwetsbaarheid. Haar antwoord: zorg goed voor jezelf en de ander.

    Inzage medisch dossier door nabestaanden: hoe zit het ook alweer?

    Het is ergens heel begrijpelijk vanuit menselijk oogpunt: een nabestaande die graag inzage wil in het medisch dossier van een overleden dierbare. Het medisch beroepsgeheim blijft echter geldend na het overlijden van een patiënt; zo ook voor het medisch dossier.

    De audit en de rechtsstaat

    Audits zijn niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. Op zich is daar niets mis mee, en het kan zonder meer zinvol zijn om de werkwijze van zorgprofessionals en zorgorganisaties van tijd tot tijd kritisch te evalueren. Toch zijn er vanuit juridisch perspectief enkele kanttekeningen te plaatsen bij de manier waarop kwaliteitsbevordering in de Nederlandse gezondheidszorg is georganiseerd.

    Boeken etc.

    Laat me gaan. Euthanasie bij psychische aandoeningen | Kinderen en jongeren met ADHD | Emoties doorvoelen

    Podcast en film

    Podcast Doorgaan | Film The Salt Path

    Een mentale schijf van vijf

    Een paar jaar geleden bedacht ik een soort van ‘mentale schijf van vijf'. Geen regels, dagelijkse oefeningen of nieuwe gewoontes, maar vijf universele behoeften die elkaar deels overlappen.