Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Individuele klachten van depressie, angst en het lichaam als sleutel tot personaliseren behandeling

Mensen met een depressie of angststoornis hebben vaak ook last van lichamelijke klachten zoals duizeligheid of rugpijn. Mensen die deze combinatie van klachten hebben, ervaren vaak meer beperkingen in hun dagelijks leven dan mensen die maar één type klachten hebben. Er is echter nog weinig bekend over welk aandeel individuele klachten in dit verband precies hebben.  

Wetenschappelijk onderzoek gooit de klachten vaak op één hoop. Zo wordt er vaak geen onderscheidt gemaakt tussen of iemand een sombere stemming, angst of slapeloosheid ervaart, terwijl deze klachten heel verschillend zijn. Ellen Bekhuis maakt in haar proefschrift onderscheid tussen individuele klachten, om zo een beter begrip te krijgen van hoe de specifieke klachten die iemand ervaart ontstaan en elkaar beïnvloeden. Haar promotie vindt 12 februari 2020 plaats in Groningen.

Body-mind map

Bekhuis onderzocht deze samenhang door gebruik te maken van een nieuwe methode, de netwerkanalyse. Op een soort plattegrond bracht ze in kaart hoe tientallen klachten met elkaar verbonden waren. Ze vond dat alle klachten van depressie en angst vaker samen voorkwamen met alle lichamelijke klachten, maar dat de onderlinge relaties van individuele klachten verschilden. Sommige lichamelijke klachten bleken ook een negatieve invloed te hebben op het beloop van depressieve klachten. Daarnaast bleek dat deze samenhang ook invloed had op het effect van behandelingen. Zo verbeterde een sombere stemming meer na behandeling met een antidepressivum dan met psychotherapie, maar dit effect leek vooral te komen doordat deze behandeling ook andere samenhangende klachten aanpakte.

Sleutel tot het personaliseren van de behandeling

Met deze inzichten hoopt Bekhuis dat we in de toekomst beter begrijpen hoe klachten zich binnen specifieke personen ontwikkelen en op welke manier zij het beste behandeld kunnen worden. Goed inzicht in de individuele klachten van depressie, angst en het lichaam zijn een belangrijke sleutel tot het personaliseren van de behandeling.

Curriculum Vitae

Ella Bekhuis (1992) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan het onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als arts bij een Flexible Assertive Community Treatment team (FACT-team) van Dimence. De titel van haar proefschrift luidt: “A body-mind map. Epidemiological and clinical aspects of the relation between somatic, depressive and anxiety symptomatology”.

Bron: UMCG