SOLK

SOLK
Omer van den Bergh

Interview Omer van den Bergh | ‘Als ik zeg dat alle klachten tussen de oren zitten, komt iedereen in opstand’

Bij een gezondheidsklacht gaan we er min of meer automatisch vanuit dat die een uitvloeisel is van een fysiologische disfunctie, dat er met andere woorden iets mis is in het lichaam. Maar we vergeten dat onze hersenen ertussen zitten.
SOLK
Annemarieke Fleming

Interview Annemarieke Fleming | ‘Samenspel tussen lichaam en geest’

Veel Nederlanders hebben last van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), die al dan niet optreden binnen het kader van een specifieke ziekte of aandoening. In revalidatiecentrum Reade werkt gz-psycholoog Annemarieke Fleming nauw samen met paramedici om de voorwaarden voor herstel van persisterende pijn en vermoeidheid van cliënten te optimaliseren.
SOLK
polyvagaaltheorie

Veiligheid als therapeutische basis

Wanneer onveiligheid een belangrijk thema is, kan worden ingezet op een lichaamsgerichte behandeling volgens de polyvagaaltheorie. Onderstaande gevalsbeschrijving vertelt over de behandeling van een patiënt die zich staande hield door zijn lichaam 'op slot te zetten'.

Bijzonder specialisme | ‘Patiënten krijgen de regie over hun leven terug’

Mensen met aanhoudende lichamelijke klachten lijden soms meer aan de uitzichtloosheid van hun situatie dan aan de klachten zelf. Sinds enkele jaren behandelt TOP GGz-centrum Altrecht Psychosomatiek Eikenboom (Zeist) hen met Lichaamsgerichte Mentalisatie Bevorderende Therapie (L-MBT).
SOLK

Luistertip | Podcast ‘Lichaaminzicht’

Arts en psychotherapeut Anne van Gils over medisch onverklaarde lichamelijke klachten en de interactie tussen lichaam en geest.
Corona

Zorgaanbieders ggz kunnen vanaf 23 juni continuïteitsbijdrage aanvragen

Zorgverzekeraars realiseren zich dat het ook voor ggz-aanbieders roerige corona-tijden zijn. Zij bieden daarom steun met een continuïteitsbijdrage-regeling. In de ggz wordt gewerkt met dbc’s (in de gespecialiseerde ggz) en producten (in de generalistische basis-ggz) die een lange doorlooptijd (tot maximaal 12 maanden) kennen. Voor ggz-aanbieders met een jaaromzet minder dan 10 miljoen euro is […]
SOLK

Individuele klachten van depressie, angst en het lichaam als sleutel tot personaliseren behandeling

Wetenschappelijk onderzoek gooit de klachten vaak op één hoop. Zo wordt er vaak geen onderscheidt gemaakt tussen of iemand een sombere stemming, angst of slapeloosheid ervaart, terwijl deze klachten heel verschillend zijn. Ellen Bekhuis maakt in haar proefschrift onderscheid tussen individuele klachten, om zo een beter begrip te krijgen van hoe de specifieke klachten die […]