Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veiligheid als therapeutische basis

polyvagaaltheorie

Wanneer onveiligheid een belangrijk thema is, kan worden ingezet op een lichaamsgerichte behandeling volgens de polyvagaaltheorie. Onderstaande gevalsbeschrijving vertelt over de behandeling van een patiënt die zich staande hield door zijn lichaam ‘op slot te zetten’.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-1433-3/MediaObjects/41480_2022_1433_Fig1_HTML.jpg
© Tom H/stoc.adobe.com
De polyvagaaltheorie, ontwikkeld door de neurofysioloog Stephen Porges, heeft betrekking op het autonome zenuwstelsel van sociale wezens.1Volgens Porges heeft het parasympatische zenuwstelsel een nervus vagus, of zwervende zenuw, met twee takken: de ventrale vagus die actief is onder veilige omstandigheden, en de dorsale vagus die inschakelt als de situatie als onveilig of levensbedreigend wordt waargenomen. Daarmee is onderscheid te maken tussen twee inactieve toestanden: een ontspannen, sociaal betrokken toestand die rust en verbinding biedt en een stilgevallen, schijndood-toestand die wordt ingeschakeld voor overleving. Om zich te kunnen ontwikkelen moet een mens voldoende veiligheid ervaren. In de vroege ontwikkeling ontstaat dat gevoel van veiligheid door coregulatie met een verzorger, waardoor myelinisatie van de ventrale vagus wordt bevorderd.2
Bij onveiligheid treden er beschermingsreacties op; in eerste instantie sympathische hyperarousal (vechten, vluchten en bevriezen) en als dat niet werkt met dorsale hypoarousal, als uiterste overlevingsreactie. Ieder mens ontwikkelt op basis van zijn ervaringen unieke ‘neuroceptie’: een subcorticale inschatting van veiligheid en gevaar.

Casus: dorsaal overleven

Patiënt Jan werd aangemeld vanwege aanhoudende lichamelijke klachten aan nek en rug, een wringend gevoel in zijn wervelkolom, een opgezwollen buik en uitputtingsklachten. Hij zag zelf samenhang met zijn neiging uit contact te gaan met zichzelf en zijn emoties:
‘Mijn
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in