Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Interview Omer van den Bergh | ‘Als ik zeg dat alle klachten tussen de oren zitten, komt iedereen in opstand’

Omer van den Bergh
foto: Christiaan Krop
Het idee dat klachten altijd een lichamelijke oorzaak hebben, ook al kunnen artsen die oorzaak niet vinden, is volgens de Belgische gezondheidspsycholoog Omer Van den Bergh een hardnekkig misverstand. Hij wijst op de belangrijke rol die ons brein speelt bij het ontstaan van gezondheidsklachten.
De meeste klachten hebben toch een duidelijk aanwijsbare oorzaak in het lichaam?

‘Dat is ook zo, maar er is meer aan de hand. Bij een gezondheidsklacht gaan we er min of meer automatisch vanuit dat die een uitvloeisel is van een fysiologische disfunctie, dat er met andere woorden iets mis is in het lichaam. Maar we vergeten dat onze hersenen ertussen zitten. Daar spelen zich processen af die invloed hebben op wat wij aan klachten ervaren. Gevolg is dat mensen in bijna een derde van de gevallen bij de huisarts komen met klachten waarvoor een huisarts geen oorzaak kan vinden en bij sommige specialisten geldt dat zelfs voor bijna de helft van de gevallen. En toch blijft men maar zoeken naar een fysieke oorzaak. Het is begrijpelijk dat in de geneeskunde en de gezondheidszorg zo aan dat idee wordt vastgehouden, want je wilt een lichamelijk ziekteproces natuurlijk niet missen. Maar op een bepaald moment moet je ook andere pistes overwegen.’

Als er geen lichamelijke oorzaak is, wat is de oorzaak van de klacht dan wel?
‘Om dat te begrijpen, moet je bedenken dat onze hersenen geen passief doorgeefluik zijn van signalen uit ons lichaam. Deze signalen leggen een hele weg af
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Wat een interessant artikel. Ik ben het helemaal eens met de de noodzaak van het samenwerken van artsen en psychologen.
      Ik werk als schoolmaatschappelijk werker in de wijken Overvecht en Kanaleneiland in Utrecht en heb met veel ouders te maken die ‘functionele klachten’ hebben.
      Het zou erg helpend zijn als we zeer laagdrempelig mensen zouden kunnen doorverwijzen naar hulpverleners die veel breder kijken.
      Groet!