Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LVB en GGZ – overzicht van behulpzame informatiebronnen

Er zijn relatief veel mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in de ggz, terwijl de zorg voor mensen met een LVB en de GGZ te vaak nog gescheiden werelden zijn.

Om professionals op weg te helpen bij het realiseren van passende zorg voor mensen met een LVB, heeft het Landelijk Kenniscentrum LVB een overzicht van behulpzame informatiebronnen opgesteld.

Ongeveer 40% van de mensen in de psychiatrie functioneert op het niveau van een LVB of heeft baat bij ondersteuning en communicatie op dat niveau, zegt Jolanda Douma, onderzoekscoöordinator bij het Landelijk Kenniscentrum LVB. Mensen met een LVB hebben moeite om hun behandelplan, vragenlijsten en andere diagnostische instrumenten te begrijpen en goed in te vullen. Daardoor zal een behandeling hoogstwaarschijnlijkt niet of minder succesvol zijn en blijven problemen en probleemgedrag bestaan.

Het document met informatiebronnen dat onder leiding van Jeanet Nieuwenhuis en Jolanda Douma is samengesteld is gericht op volwassenen met een LVB en psychische problematiek. Het overzicht is te vinden via het Landelijk Kenniscentrum LVB en gratis te downloaden als PDF.

Bron: wegvandewachtlijst.nl

Gerelateerde informatie

Boek | Behandeling van patiënten met een laag iq in de ggz – Beperkt begrepen, Jannelien Wieland, 2017


E-learning | Uw cliënt heeft een laag IQ! Wat nu?, Geaccrediteerd voor 2 punten door NIP, NVP en NVvP


Factsheet | GGZ Standaarden, Psychische stoornissen en zwakbegaafheid of lvb


Artikel GZ-psychologie | Hoe behandel je mensen met een licht verstandelijke beperking? – Handvatten voor diagnostiek en behandeling, Gerben Beltman, Janny Beernink, Wilbert Pieterse, 2019