Home 2023

Laatste artikelen

Bezorgde man zittend op bank

Verhoogd risico op kanker?

Van depressie en angst wordt vaak gedacht dat ze het risico op kanker verhogen. De literatuur hierover is tegenstrijdig. In een meta-analyse van individuele participantdata werd gekeken naar de rel...

Kennisdossier mentale gezondheid jeugd

Kennisdossier mentale gezondheid jeugd Sinds 2018 wordt er gewaarschuwd voor toegenomen maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder de jeugd.1 Het is bekend dat het hebben van psychische p...
twee studenten

Optimaal samenwerken in de GZ-opleiding

Hoe kom je tot een optimale samenwerking tussen organisaties in de praktijkopleiding, en wat zijn hierin de eerdere ervaringen van ggz-instellingen?

Rechten & plichten | Vergoeding van ggz-consultaties

Als het aan de minister van langdurige zorg ligt gaan zorgverzekeraars vanaf 1 januari 2024 consultaties van ggz-professionals ten behoeve van het sociaal domein vergoeden. Voorzichtigheid is geboden.

Boeken etc.

Seksueel gezond | De beschrijvende diagnose en DSM-classificatie | COMET voor negatief zelfbeeld
Luchtvaartpsycholoog Katrien Vercauteren

Katrien Vercauteren | ‘Ik doe alles om een piloot snel weer terug in de cockpit te krijgen’

In GZ-psychologie komen regelmatig therapeuten aan het woord met boeiende specialismen. Maar een psycholoog die moeiteloos een Boeing 747 aan de grond zet, is zelfs voor deze rubriek tamelijk uitzonderlijk. Een interview met piloot en luchtvaartpsycholoog Katrien Vercauteren.
Kees Korrelboom

Koffie

Aan het begin van iedere werkdag en kort na elke lunchpauze, stond er een rij wachtenden voor de koffieautomaat van de ggz-instelling waar ik werkte.
Annemarie de Leng

Veranderen voor verbetering

Veel mensen hebben een hekel aan veranderingen. Ze vinden het lastig om zich aan te passen en vrezen dat ze erop achteruit zullen gaan; niet altijd ten onrechte, want verandering is regelmatig een synoniem voor verschraling, zeker binnen de ggz.
stoelen in wachtkamer

‘Mijn cliënt had nog nooit zijn emoties gedeeld’

Mijn ene cliënt was die man van begin veertig, die al vanaf jonge leeftijd dagelijks blowde en die daarnaast nog voor zijn twintigste zeer regelmatig cocaïne snoof.
Maartje Schoorl

Een roedel katten

Psychologen zijn net katten, heb ik eens horen zeggen. Ze draaien om elkaar heen en halen naar elkaar uit, en ze blijven individualistisch. Psychiaters zouden dan meer als honden zijn; even tegen elkaar blaffen om duidelijk te maken wie er de baas is, en dan lekker samen rondrennen in een roedel