Home 2019

Laatste artikelen

Stalkers in zicht

Tien tot vijftien procent van de mensen wordt op enig moment in hun leven gestalkt. Hoewel vijftig procent van de stalkers na twee weken stopt, ervaren de meeste slachtoffers stalking als zeer intrusief en pervasief.

Revolutie in de ggz? Er is de afgelopen veertig jaar weinig veranderd

In deze bijdrage opinie reageer ik op het artikel Therapiewinst ontketende een revolutie in de ggz, nu Nederland nog (GZ-psychologie, nr. 5, november 2018), en op een citaat in het bijbehorende Redactioneel van hoofdredacteur Willemijn Scholten: 'We zouden in Nederland een voorbeeld kunnen nemen aan Improving Access to Psychological Therapies (IAPT).'

Het nieuwe zorgconcept van ggz-instelling KieN

De ggz staat anno 2019 onder druk. De kwaliteit moet omhoog, de kosten moeten omlaag. Er zijn meer regels nodig om dit te controleren. De ggz is in de war. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen. Elke crisis biedt kansen. In Sneek zijn we een nieuwe instelling begonnen, KieN. Wat doen we daar anders en hoe is dat voor cliënten?

Chocosprits – De burnout van Maarten Janssen

Pas toen een oude vriend mij zijn eigen opname stuurde van een Händel-variatie op piano, merkte ik dat ik aan de beterende hand was.

nieuws uit de wetenschap

Van je hoogtevrees afkomen zonder hulp van een therapeut? In vrijwel iedere app store is sinds kort een app te vinden die je in combinatie met een Virtual Reality-bril kan helpen om van je hoogtevrees af te komen: ZeroPhobia.

Nieuwtjes en wetenswaardigheden

140 praktische werkbladen, Dierenverhalen voor gedragstherapeuten, Emotionally Focused Therapy in uitvoering en Moedige dingen doen bij angststoornissen.

Juridische kwesties en tips voor de praktijk

Informeren patiënten weleens naar uw BIG-nummer? Zo ja, weet u uw nummer uit het hoofd? En Binnenkort buigt de Tweede Kamer zich over een wetsvoorstel voor de toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) voor mensen met een psychische stoornis. Vooralsnog valt de zorg voor mensen met een langdurige psychische stoornis onder de Zvw en/of Wmo.

Betrek ouders bij de behandeling van hun depressieve kind’

De behandeling van jongeren met depressieve of suïcidale gevoelens is lang niet altijd effectief. Volgens Guy Bosmans komt dat onder meer doordat in de therapie vaak toch nog onvoldoende oog is voor hun thuissituatie.

De interventiecirkel: het ordenen van behandelinterventies bij persoonlijkheidsproblematiek

In de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek spelen vaak gelijktijdig meerdere problemen. In dit artikel introduceren we de interventiecirkel, een model dat behandelaars helpt om tijdens de behandeling overzicht te houden over die verschillende probleemgebieden.

Down Under: Vechtscheiding

Als systeemtherapeut draaide ik mee in een programma voor kinderen die klem zitten tussen hun ruziënde gescheiden ouders. In vier gesprekken met de ouders wordt getracht helder te krijgen wat er nodig is om de kinderen uit hun benarde situatie te krijgen.