Home 2023

Laatste artikelen

Eetstoornissen en e-health

Mensen met een eetstoornis hebben baat bij e-health, zo blijkt uit een onderzoek van promovendus en psycholoog Pieter Rohrbach, bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.1 Aangezien een eetstoorni...

Ademhaling beïnvloedt ons brein

'Adem in, adem uit…', 'Haal diep adem en tel tot tien'. Dat doorademen kalmerend kan werken bij stress is bekend, maar er is ook steeds meer aandacht voor de onderliggende neurale processen waarmee...

Rechten & plichten | Zelfstandigen, let op!

Het aantal mensen dat als zzp'er werkt is sterk toegenomen, ook in de ggz. Vanaf 2025 wil het kabinet gaan handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA), maar is dat altijd even wenselijk?

Interview Annebel Depoorter | ‘Ge hoort blij te zijn, want ge hebt toch een schone baby?’

Voor de behandeling van een postnatale depressie kunnen jonge moeders terecht bij verschillende Moeder en Baby-centra in Nederland en Vlaanderen. Dat kan bijvoorbeeld bij ggz-instelling Karus in Gent, waar klinisch psycholoog Annebel Depoorter hen begeleidt.

‘Samen zijn we nog sterker’ | Interview Hans de Veen & Rudolf Ponds

Na ruim tien jaar zelfstandigheid keerde de beroepsvereniging NVGzP toen terug bij het NIP, van waaruit de beroepsvereniging in 2012 met het nodige misbaar was vertrokken. De bestuursvoorzitters van beide verenigingen, Hans de Veen en Rudolf Ponds, willen het nieuwe NIP in 2023 samen een vliegende start geven.

Column | De zorg in de knoop

Toen ik ruim dertig jaar geleden als psycholoog begon, zag ik zeven patiënten op een dag, momenteel zijn dat er vijf. Dat is een forse afname, hoe komt dat?

Vak in Beeld | Anna Freud

Psychoanalyticus Anna Freud (Wenen, 1895-1982) was het zesde kind van Sigmund en Martha Freud. Nadat ze in 1918 door haar beroemde vader werd behandeld voor een vermeende depressie, raakte ook zij in de ban van de psychoanalyse.
Willemijn Scholten

Redactioneel | Lievelingsgerecht

Na 16 jaar neem ik afscheid als hoofdredacteur. GZ-psychologie was voor mij al die tijd als een lievelingsgerecht: met mooie ingrediënten, een fraaie presentatie, uitgebalanceerd qua smaak, maar ook pittig waar nodig en je krijgt er al zin in als je er aan denkt.

Rechten & plichten | Verplichte gegevensverstrekking aan NZa

Het is de bedoeling dat de bekostiging van de ggz steeds beter wordt. Om dat te bereiken, wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zorgvraagtyperingsinformatie van zorgaanbieders gebruiken.
Gekkigheid in de beroepsopleidingen

Column | Zorgstandaarden: opinion-based of evidence based?

Begin 2000 verschenen de eerste Multidisciplinaire Richtlijnen (MDR's) voor de ggz, waarin effectieve biologische en psychologische interventies werden beschreven.