Home 2023

Laatste artikelen

Trauma
PTSS

Veiligheid van PTSS behandelingen

Bij volwassenen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is psychologische behandeling de eerste keuze. De effectiviteit van PTSS-behandelingen is in onderzoek veelvuldig aangetoond. Echter, wat op groepsniveau effectief is, kan op individueel niveau geen effect hebben, of zelfs schadelijk zijn.
Persoonlijkheidsstoornissen
Borderline persoonlijkheidsstoornis

Rumineren en borderline persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) hebben vaak last van rumineren, een emotionele, niet-helpende vorm van negatief repetitief denken over stressvolle zaken en de aanleiding, consequenties en implicaties daarvan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van rumineren en het is nog onduidelijk welke vorm van rumineren het sterkst samenhangt met BPS. De onderzoekers Richman e.a. keken in een meta-analyse naar de meest voorkomende vorm van rumineren onder mensen met een BPS.1 Ook keken zij naar waar dit rumineren op symptoomniveau het sterkst mee samenhangt en naar eventuele modererende variabelen (o.a. comorbiditeit en demografische variabelen).
Gekkigheid in de beroepsopleidingen

Gekkigheid in de beroepsopleidingen

'Neem een ruim bemeten papieren zak en knip er op ooghoogte twee gaten in. Trek de zak over je hoofd, kleed je uit en ga naakt voor de spiegel staan. Schrijf vervolgens een liefdevolle brief aan je blote lichaam.'

Een bv voor zorgprofessionals

Onlangs was er in de media veel aandacht voor bv's in de gezondheidszorg. Zo gebruikten Sywert van Lienden en zijn compagnons een BV voor hun veel besproken mondkapjesdeal. Hierdoor heeft de bv in de zorg een negatieve bijklank gekregen en dat is jammer.

Boeken etc.

ACT met hoofd en hart | Hoogbegaafdheid | Traumasporen | Stoelentechniek
antisociaal gedrag

‘Antisociaal gedrag is eerder een maatschappelijk dan een psychiatrisch probleem’

Mensen met antisociaal gedrag zouden minder snel het stempel psychische stoornis moeten krijgen en bij de zorg voor deze mensen moeten de ggz en maatschappelijke instanties veel nauwer gaan samenwerken. Die boodschappen gaf klinisch psycholoog Arno van Dam zijn gehoor vorig najaar in Tilburg mee in de oratie waarmee hij de bijzondere leerstoel antisociaal gedrag, psychiatrie en maatschappij aanvaardde.
hiv aids

‘Hiv en aids zijn van meet af aan gedomineerd door angst’

Hoewel aids tegenwoordig geen levensbedreigende aandoening meer is, heeft nog ongeveer de helft van de patiënten met een hiv-diagnose psychische problemen. Bij polikliniek Hiv en psychische klachten, van GGZ InGeest, staat sinds 1985 een multidisciplinair hulpteam voor hen klaar, vertellen psychiater-seksuoloog NVVS Elise Nelis en senior sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Marieke Been.

Goede zorg alleen is niet genoeg

Zorgaanbieders zijn wettelijk verplicht om goede zorg te verlenen, maar ook aan hun bedrijfsvoering, administratie en verantwoording worden steeds hogere eisen gesteld, om te voorkomen dat zorggeld op de verkeerde manier wordt besteed.
Nostalgie

Nostalgie

Ik breng mijn middag door met een vrijwilliger van cultuurcentrum de Stompe Toren in Spaarnwoude, het recreatiegebied tussen Haarlem en Amsterdam. Het is een juweeltje, omgeven door groen en boerderijen. Van de kerk wordt sinds 1063 vermelding gemaakt.
Rorschach

Hermann Rorschach

De Zwitserse psychiater Hermann Rorschach (1884-1922) was uitvinder van de 'Rorschachtest', of 'inktvlektest' (1921).