Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken etc.

Vertel ik het wel of vertel ik het niet? | Verdwijnpunt | De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater | Handboek Psychiatrisch onderzoek
Premium

gesignaleerd

Vertel ik het wel of vertel ik het niet?

Veel mensen met een psychische aandoening worden door de maatschappij gestigmatiseerd en hebben de stigma’s verinnerlijkt. Anita Hubner beschrijft hoe je hiermee kunt omgaan. Ze geeft tips, zorgt voor herkenning en biedt hoop. De auteur heeft zelf een psychose gehad en is psycholoog geworden. Het boek is geschreven voor lotgenoten, maar is ook leerzaam voor naasten en behandelaars.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0843-y/MediaObjects/41480_2021_843_Fig1_HTML.jpg
Hubner, A. (2021). Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen. Boom uitgevers: Amsterdam.

Verdwijnpunt

Wytske Versteeg schreef over de verwerking van haar trauma door seksueel misbruik. ‘Er zijn dingen met me gebeurd/dingen zo groot dat ik er niet om kan huilen. Dat is een manier om het te zeggen, de woorden van iemand anders te lenen. Maar niet zonder me af te vragen of die woorden niet al te groot, te melodramatisch zijn voor iets wat zo vaak voorkomt als seksueel geweld.’ Een persoonlijke zoektocht.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0843-y/MediaObjects/41480_2021_843_Fig2_HTML.jpg
Versteeg, W. (2021). Verdwijnpunt. Uitgeverij Querido: Amsterdam.

De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater. Ervaringen van jeugdigen, ouders en professionals

Psychiater Ben Gunnewijk zet lezers aan het denken om behandelprotocollen te optimaliseren. De verhalen laten zien dat patiënten weliswaar met een kwetsbaarheid moeten leven, maar dat ook zij levensgeluk kunnen vinden.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0843-y/MediaObjects/41480_2021_843_Fig3_HTML.jpg
Gunnewijk, B., De Boer, S. (2021). De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater. Ervaringen van jeugdigen, ouders en professionals. BSL: Houten.

recensie

Handboek Psychiatrisch onderzoek Michiel Hengeveld, Désirée Oosterbaan & Joeri Tijdink Prijs: 49,00

Er zijn van die boeken die op iedere artsenkamer of werkkamer van een gz- of klinisch psycholoog zouden moeten staan en het Handboek Psychiatrisch onderzoek is er daar een van. Zoals dat geldt voor iedere vorm van medische diagnostiek, wil je dat een psychiatrisch onderzoek repliceerbaar is; wanneer verschillende behandelaren dezelfde patiënt op hetzelfde tijdstip onderzoeken, zouden zij tot vergelijkbare conclusies moeten komen. Ook moet de betekenis van een psychiatrisch onderzoek voor iedere behandelaar helder zijn. Daarvoor is het essentieel dat zij dezelfde taal spreken. Voor de Nederlandstalige setting is het Handboek Psychiatrisch onderzoek daarbij een onmisbaar hulpmiddel. De auteurs beschrijven systematisch en gedetailleerd hoe de verschillende psychische functies onderzocht en beschreven kunnen worden. Ook besteden ze aandacht aan de beschrijving van de persoonlijkheid, de risicotaxatie en is er een hoofdstuk over bewegingsstoornissen. Bewegingsstoornissen komen immers bij veel psychische stoornissen voor, ook als bijwerking van medicatie.

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in