Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie | Knalpaarse muur of natuur?

A rainbow appears after heavy rain, Jutland, Denmark Usage: Real-online-workflow (2022) Usage: Online (20220211) Usage: Journal Inside 41480_014_001 (20220214) *** Local Caption *** © Caroline Brundle Bugge / Getty Images / iStock
Waar ben jij nu terwijl je dit leest? Hoe voelt het om daar te zijn? Onze omgeving heeft invloed op hoe we ons voelen. Toch is de locatie waar onze sessies plaatsvinden vaak geen plek waar we heel bewust voor kiezen. Wat als we sommige sessies buiten in de natuur zouden houden?
Laatst haalde ik een cliënt op uit de wachtkamer. Tegen de tijd dat we bij mijn kamer aankwamen, de laatste kamer in de gang, zei hij: ‘Wow, die knalpaarse muur in de gang is heftig, ik ben nu al overprikkeld.’ Idealiter zou geestelijke gezondheidszorg in een omgeving plaatsvinden die rust uitstraalt, die bijdraagt aan een emotioneel veilig gevoel. Hoe creëer jij een fijne therapiesetting? Komen daar foto’s van natuur, of wellicht planten bij kijken? Dat zou niet zo gek zijn, want vanuit het onderzoek naar zogeheten ‘healing environments‘ weten we dat natuurlijke kleuren en elementen kunnen bijdragen aan de mentale gezondheid van mensen. Alleen al het kijken naar een natuurposter, schilderij, of video verlaagt stress en verhoogt positieve emoties. Ook verschillende experimenten uit mijn proefschrift laten zien dat kijken naar een natuurvideo (vergeleken met kijken naar een video van een stedelijke omgeving) helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken, het meer ontspanning geeft en dat kijken naar natuur zelfs nog effectiever is als de depressieve klachten hoger zijn.1,2 Ergens een natuurlijke setting creëren, bijvoorbeeld in wachtkamers en in de behandelpraktijk van therapeuten, kan dus voordelen hebben voor de geestelijke gezondheidszorg.

Natuurlijke omgeving

Hoe
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in