Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lievegoed GGZ bestaat dertig jaar: ‘Heel de mens’ in antroposofische zorg

Uit de tuin komt het geluid van kakelende kippen en fluitende vogeltjes, uit de grote zaal klinken pianoklanken. De geur van lavendelolie verspreidt zich door de gang na een uitwendige therapie. De verse bloemen op tafel kleuren de therapieruimte waar we in een comfortabele stoel een kop warme thee drinken. Volgens de auteurs is Lievegoed GGZ een feest voor de zintuigen, een helende plek voor ieder mens. Een introductie in de antroposofische ggz.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-018-0170-0/MediaObjects/41480_2018_170_Fig1_HTML.jpg

Lievegoed GGZ bestaat nu 30 jaar. We zijn een middelgrote zorginstelling met verschillende zorglocaties die kleinschalig en in een groene omgeving zijn opgezet. Naast ggz en verslavingszorg aan volwassenen bieden we ook gehandicaptenzorg aan en is er een zorgaanbod triple diagnose, voor mensen met een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen. Onze antroposofische zorg is gebaseerd op een holistische visie die voor het eerst beschreven is door Rudolf Steiner (1861-1925), grondlegger van de antroposofie. In Nederland werd zijn gedachtegoed verspreid door Bernard Lievegoed (1905-1992), een bekende Nederlandse psychiater, pedagoog, hoogleraar, organisatiedeskundige en antroposoof. Werken vanuit een holistische visie op de gezondheid is werken vanuit het uitgangspunt dat lichaam, ziel en geest elkaar beïnvloeden en dat deze als een geheel moeten worden bezien en behandeld.

Behandeling en klachten

Lievegoed GGZ bedient verschillende zorgregio’s en elke regio heeft een hoofdlocatie waar dagbehandelingen worden aangeboden (Bilthoven, Wageningen, Haarlem). Daarnaast werken we vanuit meerdere poliklinieken (Amsterdam, Den Haag, Utrecht) en hebben Bilthoven en Wageningen mogelijkheden voor een klinische opname.

Onze ggz-behandelingen voor volwassenen en jongvolwassenen richten zich met name op stemmings- en angstklachten, psychotrauma, persoonlijkheidsproblematiek, psychose en verslaving. Ook behandelen we veelvoorkomende co-morbiditeit. Vanuit onze antroposofische visie gaan we in de zorg uit van ‘heel de mens’, waarbij de behandeling gericht is op het vergroten van mogelijkheden en kwaliteit van leven, in plaats van alleen op de klachtenreductie. Zo is er veel aandacht voor de authentieke intenties van de cliënt, ‘het verhaal achter de klacht’ en de biografie van

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in