Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Insomnie: een onderschatte aandoening | Slaapstoornissen in de ggz

‘s Nachts liggen woelen en niet kunnen inslapen. Prikkelbaarheid en concentratieverlies overdag. Slaapstoornissen komen veel voor en kunnen heel divers van aard zijn. Mensen met psychiatrische aandoeningen hebben vaker dan gemiddeld te maken met slaapproblematiek. Toch wordt de aandoening niet altijd erkend en behandeld.
Depressed sad girl can't sleep late at night tired. Asian woman lying in bed up awake late at night with insomnia, sick with flu fever cold, or headache problem. Usage: Journal Inside 11298_018_004 (2021) Usage: Journal Inside 11298_018_004 (20210208) Usage: Online (20210216) *** Local Caption *** © Maridav / stock.adobe.com
Premium

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Wanneer spreek je van een slaapstoornis?
  2. Welke slaapstoornissen zijn er?
  3. Relatie slaapproblemen en psychische problematiek
  4. Cognitieve gedragstherapie (CGT) insomnie (slapeloosheid)
  5. Leefstijladviezen om beter te slapen
  6. Imaginatie en Rescripting Therapie (IRT) voor nachtmerries
  7. Slaapproblemen bij pubers
  8. De risico’s van slaapmedicatie
  9. Melatonine: geen huis-, tuin en keukenmiddel
  10. Onderbehandeling slaapproblematiek
  11. Literatuur, publicaties en (lopend) onderzoek

 

 

1. Wanneer spreek je van een slaapstoornis?

Slapen is een periode van rust die we nodig hebben om lichamelijk en geestelijk te herstellen. De slaapbehoefte is per persoon verschillend.

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Of een korte periode waardoor je, bijvoorbeeld door drukte op het werk, wat minder goed slaapt. Als de klachten lang aanhouden en leiden tot problemen bij het dagelijks functioneren, spreken we van een slaapstoornis.

Ongeveer 1 op de 10 volwassenen in Nederland slaapt slecht. Volgens diverse mondiale onderzoeken naar het bestaan van slaapstoornissen heeft zelfs 20% van de volwassenen een slechte nachtrust. Bij vrouwen ligt dat percentage twee keer zo hoog.

Slaapproblemen zijn divers. Mensen slapen niet of amper, hebben angstige dromen, denken dat ze stikken. Of ze schoppen zonder dat ze het willen met hun benen.

 

Gevolgen van slecht slapen

Slecht slapen heeft, onder andere, negatieve effecten op een aantal cognitieve functies. Het wordt lastiger om de daandacht erbij te houden en de geheugenfunctie vermindert. Ook is het moeilijker om beslissingen te nemen en oplossingen voor problemen te bedenken. Vanwege onder meer

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Soms maken ouders zich zorgen over het gebrek aan slaap bij hun pasgeborene of baby. Een van de meest voorkomende oorzaken van slaaptekort bij zulke jonge kinderen is honger. Daarnaast kan de reden ook de noodzaak zijn om de luier te verschonen of ongepaste omgevingscondities, bijv. te hoge temperatuur in de kamer, harde geluiden of zelfs een ongemakkelijke slaapplaats of het materiaal van het kledingstuk is plakkerig. Het kind moet mogelijk ook in contact zijn met de ouder of stil zijn vanwege het teveel aan indrukken overdag.

      Irritatie, huiduitslag, infecties of ziekten kunnen ook een van de mogelijke factoren zijn die bijdragen aan het gebrek aan slaap van een kind. Als het gebrek aan slaap niet te wijten is aan de natuurlijke fysiologische behoeften van het kind of aan externe factoren, kan het nuttig zijn om een ​​kinderarts te raadplegen om de oorzaak van de aandoening te achterhalen.

      https://sleep-changer.com/pl/brak-snu/

    3. Mijn dochter (21) heeft nachtangsten, kan zich niks meer herinneren later. Ze zijn in de loop der jaren heviger geworden, de trap af stormen en gillen. Ik heb er op diverse sites over gelezen. De adviezen zijn divers, medicatie (liever niet) en leefstijl. We hebben een logboek..er zit geen ritme in. Een psycholoog wordt ook geadviseerd maar hoe kan ze er achter komen waar het aan ligt als ze zich niet kan herinneren waar de droom/episode over ging? Voor mijn gevoel is het een lange zoektocht met veel eerste stappen die we zelf al hebben ondernomen. Zelf dacht ik aan hypnotherapie om te achterhalen waar ze elke keer zo bang van is. Als jong kind had ze sociale angststoornis…ik denk dat ze nu als jong volwassene daar ook mee kampt maar het in de nacht verwerkt.