Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Managementscholing in de ggz

In de Volkskrant stond een artikel over leerstijlen. Iedereen zou een eigen optimale leerstijl hebben. Leerlingen zijn doeners, dromers, denkers of beslissers. Onderwijs zou zoveel mogelijk moeten aansluiten bij ieders persoonlijke leerstijl.
Kees Korrelboom
Premium
De leerstijltheorie is populair bij docenten. Veel coaches en bureaus bieden zich dan ook aan om leerkrachten hierin verder te scholen. Het probleem is echter dat de leerstijltheorie een mythe is. Onderzoek laat zien dat het toesnijden van onderwijs op leerstijlen de effectiviteit niet verhoogt. De theorie lijkt gebakken lucht te zijn.
Ik moest denken aan de Birkman-methode. Op een van de managementdagen die geregeld in mijn ggz-instelling werden georganiseerd was het thema ‘samenwerken als managementteam’. Een extern ingehuurde deskundige maakte ons bekend met de zegeningen van deze methode. Roger Birkman is een voormalig oorlogsvlieger en organisatiepsycholoog die rond 1950 een test ontwikkelde om piloten te selecteren voor de Amerikaanse luchtmacht. Met zijn test, die inmiddels is getransformeerd tot de Birkman Methode, kan een sterkte/zwakte-analyse worden gemaakt van iemands functioneringsbereik. Dit wordt met kleurcodes geïllustreerd: rood (actiegericht), geel (analytisch), groen (communicatief) en blauw (intellectualistisch). Middels deze in diagramvorm weergegeven kleurcoderingen suggereert de test wegen naar verdere persoonlijke ontwikkeling. De test biedt ook handvatten om tot een optimale teamsamenstelling en onderlinge taakverdeling te komen. Inmiddels is Birkman International uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie voor selectie en coaching van personeel. De managers waren dolenthousiast, ‘dit was precies wat wij nodig hadden’.
En zo geschiedde. Alle managers reserveerden tijd voor het invullen van de Birkmantest, voor het terugkoppelen van de uitkomsten ervan en het onderling bespreken van de praktische consequenties. Aan de hand van de kleurdiagrammen gingen we na in hoeverre de kleurverhoudingen binnen onze managementteams optimaal waren. Lange tijd dienden uitspraken
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in