Het was 1989. Mijn naaste familielid, een gereformeerde vrouw van in de veertig, verloor in dat jaar haar hoogzwangere halfzusje als gevolg van een niet ontdekte zwangerschapsvergiftiging. Ook haar ongeboren kindje redde het niet.
In de artikelenserie over trauma en schuld onderzoeken de auteurs de invloed van religie op schuldgevoelens. Kampen religieuze mensen vaker met schuldgevoelens na trauma en wat betekent dat voor de behandeling?
Onderzoek naar preventie van depressie | Executieve functies bij avondmensen | Zorgstandaard Forensisch klinische zorg | Dialectische gedragstherapie bij autisme en suïcidaliteit
Zelfs na achttien jaar ervaar ik het contact met cliënten als bijzonder werk. Iedere ontmoeting is weer een nieuw, uniek verhaal. Het gesprek in de spreekkamer of in een groep, zonder afleidingen; alleen woorden en gevoelens die uitgewisseld worden. Het blijft een magisch iets, de verbinding tussen mensen en wat eruit kan ontstaan.
In 2024 publiceerde kinderpsychiater Hilgo Bruining zijn boek Donutpsychiatrie. Hierin pleit hij ervoor om de ontwikkeling van kinderen meer te bezien vanuit de algehele context waarin kinderen opgroeien. ‘Gaandeweg ben ik mij steeds meer gaan realiseren dat we de invloed van de omgeving en de context niet serieus genoeg nemen.'
In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. In deze bijdrage vertelt psychotherapeut & GZ-psycholoog Merijn van de Vliet over een jeugdige cliënt.
In dit artikel beschrijven we de achtergrond en het verloop van een psychodynamische groepstherapie. Wat zijn daarin de taken en verantwoordelijkheden van de therapeut en wat die van de patiënten?
De loopbaan van veel gz-psychologen verloopt in een rechte lijn; studeren, werken in de ggz, naar de GZ-opleiding, en aan het werk als gz-psycholoog. Zo niet de carrière van Elise Griede. 25 Jaar na het behalen van haar master Psychologie rondt zij pas dit jaar de gz-opleiding af om in ARQ Centrum '45 veteranen met PTSS te gaan behandelen.
Betekent de opkomst van de kunstmatige Intelligentie (KI) het einde van de psychiatrie? Worden hulpverleners overbodig doordat computerprogramma's het werk beter doen dan therapeuten? Ik denk het niet. In tegendeel, ik vrees dat kunstmatige intelligentie veel werk gaat opleveren.
Aan het medisch beroepsgeheim wordt veel waarde gehecht; niet alleen door patiënten, maar ook door zorgverleners en het tuchtrecht. In dit artikel staan wij stil bij twee opvallende uitspraken van de tuchtrechter over het beroepsgeheim.
Een ongedocumenteerde vluchteling die al lange tijd in Nederland verblijft heeft ernstige psychiatrische problemen. Betrokkene zwerft op straat, staat open voor een vrijwillige opname, maar het lukt niet om hem in een passende instelling te laten opnemen.
Single Session Therapy | Uit je schaduw | Persoonlijkheidsdiagnostiek; een praktische gids
Podcast Het laatste gesprek | Serie Adolescence
Na ‘Het misverstand psychotherapie' bracht arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen onlangs een nieuw boek uit: Verdragen. Over de hulp helpt-mythe.