GZ-psychologie nr. 6, 2019

  Weg met de DSM? | Interview Stefan Hofmann | De ggz op de divan | Behandeling patiënten LVB

  Lunch met wijn

  Om 'succesvol' ouder te worden, met weinig tot geen achteruitgang in functioneren op mentaal, lichamelijk en sociaal vlak, helpt het om een beetje veerkracht hebben. Een mooie term vind ik dat altijd, 'veerkracht'. Het betekent zoiets als dat je er - wat er ook gebeurt - altijd weer bovenop komt.

  Wil jij ook succesvol ouder worden?

  Nieuws uit de wetenschap - Wil jij ook succesvol ouder worden? | Is EMDR breed toepasbaar? | De risico's van antidepressiva

  De ggz op de divan

  Lange wachtlijsten, een verlammende bureaucratie en weglopend personeel; het is al zo lang crisis in de ggz. Waarom slaagt de sector er maar niet in om de eigen problemen het hoofd te bieden?

  ‘Koters eruit, ga maar bij de therapeut wonen!’

  'WC en prullenbak zijn ook in orde. Je mag plassen!' Na twee maanden zijn de cliënt (een moeder) en ik gewend geraakt aan het toiletritueel. Met de deur op een kier blijf ik naast de deur luisteren.

  gesignaleerd

  Nieuwe website zorg en dwang | Gebruik de therapeutische relatie | Tweehonderd jaar ggz | Eenzaam op de PlayStation

  Hoe behandel je mensen met een licht verstandelijke beperking?

  Hulpverleners in de reguliere ggz krijgen steeds vaker te maken met mensen met een licht verstandelijke beperking. Veel behandelaren vragen zich af of zij voldoende zijn toegerust om deze patiënten goed te kunnen behandelen voor hun psychische klachten. In dit artikel geven we hiervoor enkele handvatten.

  Nieuwe wetgeving dwang

  Vanaf 1 januari 2020 is de Wet BOPZ vervangen door twee nieuwe wetten: de Wet Zorg en Dwang en de Wet Verplichte GGZ. Met de nieuwe wetgeving gaat vrijwel het gehele regime van het gedwongen behandelen van psychiatrisch patiënten op de schop.

  onder collega’s

  Lieske Sonneveldt, klinisch psycholoog bij ggz-instelling Altrecht, en Stefan Hofmann, onderzoeker aan de Boston University (VS) hebben gemeen dat ze allebei voortrekker zijn van het transdiagnostisch behandelen. Welke overtuigingen drijven hen, waar staan ze nu, en hoe gaan zij te werk?

  Hoe evalueer je dissociatieve klachten in een PTSS-behandeling?

  Behandelaren zijn vaak geneigd om verschillende vormen van dissociatie bij PTSS-patiënten onder één noemer te scharen, waardoor het lastiger wordt om het verloop van specifieke dissociatieve klachten tijdens een behandeling te evalueren. Goede diagnostiek kan hier het verschil maken.

  Down Under: Gilles de la Tourette

  Aangekomen op de derde verdieping duw ik Ed voor me uit en duiken we snel mijn kamer in, ik weet nog van niks. Mijn collega heeft me gevraagd met hem te praten over zijn seksueel grensoverschrijdende gedrag. Waar kan het vandaan komen, en wat zijn handvatten om met hem om te gaan?