Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Buitentherapie’ zit in de lift. In gesprek met wandelcoach Frank Schalken

De natuur opzoeken om (mentaal) tot rust te komen, dat kennen we allemaal wel. Een boswandeling of zelfs lopen door een park, kan het verschil maken. Helaas is in de ggz het natuuraspect lange tijd naar de achtergrond verdwenen en werd het niet of nauwelijks toegepast in behandelingen. Er is echter steeds meer overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de natuur positieve effecten heeft op de mens, helemaal als het gecombineerd wordt met bewegen. Inmiddels hebben GGZ-instellingen zoals bijvoorbeeld de Parnassia Groep de natuur omarmd en is de Groene GGZ ook een feit. We spraken over de heilzame werking van de natuur op het mentale welbevinden met Frank Schalken, wandelcoach en oprichter van het landelijk collectief van wandelcoaches.
Wandelcoach

De wandelcoach 

Frank Schalken was één van pioniers op het gebied van e-health. Gedurende 20 jaar richtte hij zich op online hulpverlening en schreef hij er boeken over. Het ultieme genot voor mij was als ik op mijn balkonnetje met espresso in het zonnetje achter mijn laptop zat te werken. Op zon zonnige middag werd ik gebeld door een vriendin. Wat ben je aan het doen?, vroeg ik. Ze antwoordde dat ze in de tuin aan het werk was. Waarop ik zei: Wat fijn dat je niet naar kantoor hoeft en lekker met je laptop in de tuin kan zitten. Nee, zei ze, ik ben aan het tuinieren. Dat was een eye opener. De digitalisering is op veel plekken doorgeschoten, ook in de zorg. Het draait te veel om efficiency en kostenbesparing. Toen we uit Amsterdam naar buiten verhuisden, kwam ik in aanraking met wandelcoaching. Ik werd nieuwsgierig, ging me verdiepen en volgde opleidingen.

Natuur versus spreekkamer

En dat is niet voor niets want buitentherapie of therapie in de natuur wint snel aan populariteit. Wat zijn de specifieke voordelen van wandelcoaching ten opzichte van traditionele therapie in de behandelkamer?

Bewegen in de natuur is goed voor je hart, voor je longen, voor je bloedsomloop en -druk. Wie in de natuur is, maakt minder het stresshormoon cortisol aan. De grootste winst is nog wel het mentaal welbevinden. In het groen zijn, zelfs kijken naar een kamerplant, heeft al positieve

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in