Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Depressie verschillend voor mannen en vrouwen

Maar liefst 18,7% van de Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft ooit in het leven last gehad van een depressie (Nemesis-2, de Graaf et al., 2010).  Bij vrouwen komt een depressie bijna twee keer zoveel voor als bij mannen. Bijna een kwart van alle Nederlandse vrouwen (24,3%) heeft in haar leven ooit last gehad van een depressie. Bij mannen is dit percentage 13,1%.
Foto: Joice Kelly

Het verschil tussen mannen en vrouwen met depressie is het grootst in de leeftijdscategorie 18-24 jaar. Waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen is niet bekend. Er zijn theorieën dat dit te maken heeft met hormonen. Bovendien praten vrouwen over het algemeen makkelijker, waardoor ze wellicht eerder bij een huisarts aankloppen. Naar schatting leden het afgelopen jaar 550.000 mensen aan een depressie. Nog eens 850.000 mensen leden het afgelopen jaar aan een vorm van depressie.

Dr. Caroline Sonnenberg is psychiater bij GGZ inGeest. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar onderzoek naar sekseverschillen en medicatiegebruik bij depressieve ouderen.  “De depressie varieert van licht tot heel ernstig, soms duurt het kort en soms duurt het lang. De meeste vrouwen hebben best forse klachten, waardoor ze sommige taken niet kunnen vervullen. Soms werken ze wel door, maar merken ze dat ze ontzettend moe en prikkelbaar zijn, slecht slapen en erg weinig aankunnen. Hele zware depressies komen bij een kleinere groep voor, misschien zo’n 1 procent.”

Somber of snel geïrriteerd

Vrouwen met een depressie voelen zich somber en hebben minder plezier in hun bezigheden. Precies wat we ons voorstellen bij het begrip ‘depressie’. Daarnaast kampen ze met lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld meer of juist minder trek hebben in eten, afvallen of juist aankomen, problemen met slapen, vermoeidheid, minder energie, weinig zin in seks hebben.

Mannen passen wat minder goed in dit plaatje. “Vrouwen zeggen ‘ik voel me somber’, mannen gebruiken dat woord meestal niet. Mannen geven eerder aan dat ze zich gewoon niet goed voelen. En dat anderen merken dat ze snel kwaad of geïrriteerd zijn. Het is meer prikkelbaar, ongedurig zijn. Mannen vallen minder snel uit, ze blijven langer doorwerken omdat ze kennelijk een enorme drive hebben om hun werk vol te houden. Dus daar merk je ook niet aan dat ze eigenlijk depressief zijn”, zegt Sonnenberg. Bovendien grijpen mannen eerder naar drank of drugs, waardoor de huisarts een verslaving vermoedt en niet aan een depressie denkt.

Verschil in oorzaken 

“Vele wegen leiden naar Rome. Zo zijn er ook bij depressie heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat het resultaat er steeds ongeveer hetzelfde uitziet: somber zijn en niet meer kunnen genieten. Het is eigenlijk een hele menselijke reactie op allerlei soorten stress. In principe kan iedereen te maken krijgen met een depressie, maar de een is er gevoeliger voor dan de ander en die gevoeligheid is genetisch bepaald”, zegt Caroline Sonnenberg.

Welke (stress)factoren een depressie uitlokken, verschilt tussen mannen en vrouwen. “We weten dat het verlies van een partner een hele grote risicofactor is voor iedereen, maar mannen hebben er over het algemeen meer last van dan vrouwen. Daarnaast is financiële status voor veel mannen belangrijk. Werkloos raken of met pensioen gaan is bij mannen dan ook een belangrijke risicofactor. Bij vrouwen zit het hem meer in sociale dingen, bijvoorbeeld problemen met hun kinderen of in hun vriendenkring. Vrouwen maken zich bovendien eerder zorgen over allerlei andere mensen in hun netwerk”, vertelt Sonnenberg.

Andere copingstrategie

Daarnaast spelen psychologische factoren een rol bij het ontstaan van depressie. Sonnenberg: “Mannen hebben een andere manier van coping – oftewel een andere manier van omgaan met dingen die op je pad komen. Ze zoeken eerder afleiding of concluderen ‘ach ja, zo is het nu eenmaal’ of ‘vervelend voor die ander’ en stappen eroverheen. Vrouwen blijven eindeloos piekeren. Ze liggen nachten te malen. Ook kunnen ze denken dat ze zelf iets niet goed hebben gedaan waardoor hun zelfbeeld keldert en dat kan leiden tot depressie.”

De invloed van hormonen

En dan zijn er bij vrouwen nog de hormonale oorzaken. Bijvoorbeeld een zwangerschap, pilgebruik, de menstruatie en vruchtbaarheidsbehandelingen. “Met name veranderingen in de hormoonspiegels in het bloed doen iets met hoeveel stress je ervaart. Hierdoor is bijvoorbeeld na de bevalling de kans op een depressie groter: in een klap veranderen er allerlei hormonen die tijdens de zwangerschap zijn opgebouwd.”

Bron: depressie.nl