Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger inkomen zorgt voor meer stabiliteit bij kwetsbare ggz-cliënten

Kwetsbare cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord die de afgelopen drie jaar een verhoogd inkomen hebben gekregen, ervoeren minder stress en betere kwaliteit van leven. Daardoor namen de maatschappelijke kosten significant af.
Foto door Dan Hadar

Dat blijkt uit een pilotproject van GGZ Noord-Holland-Noord en de gemeente Den Helder. De cliënten kregen tijdelijk een verhoogd inkomen van 1350 euro per maand. Zij gaven aan sterker in het leven te staan, meer zelfvertrouwen te hebben, konden beter in hun levensonderhoud voorzien en hadden daardoor minder stress. Het bood hen de mogelijkheid om hun woonruimte op orde te krijgen, om beter te eten en voor zichzelf te zorgen, te ontspannen en om relaties te onderhouden. Het extra geld leidde niet tot noemenswaardig meer drugs- of alcoholgebruik, maar was juist een stimulans voor de deelnemers om niet in oud gedrag te vervallen.

Negatieve bijeffecten

Het onderzoek loopt sinds januari 2019, op initiatief van socioloog en systeemtherapeut Wouter Boekweit, GZ-psycholoog Irene Veldhuis en wethouder Pieter Kos. Boekweit en Veldhuis zagen in de praktijk hoe schaarste hun cliënten belemmerde om effectief in behandeling te zijn. Uit het onderzoek blijkt hun vermoeden: een te laag inkomen heeft zoveel negatieve bijeffecten dat mensen in een negatieve spiraal terechtkomen en deze niet meer kunnen doorbreken.

Terugval

Het aflopen van het onderzoek heeft wel geleid tot terugval bij een aantal deelnemers, omdat de huidige financiën niet toereikend zijn. Enkele deelnemers hebben gespaard om de overgang te vergemakkelijken. Boekweit en Veldhuis zien meer groepen cliënten voor wie een dergelijke pilot positief kan uitwerken. Zij willen graag samen met ketenpartners een vervolg aan het onderzoek geven.

Bron: Skipr, Leendert Douma