Dat blijkt uit een pilotproject van GGZ Noord-Holland-Noord en de gemeente Den Helder. De cliënten kregen tijdelijk een verhoogd inkomen van 1350 euro per maand. Zij gaven aan sterker in het leven te staan, meer zelfvertrouwen te hebben, konden beter in hun levensonderhoud voorzien en hadden daardoor minder stress. Het bood hen de mogelijkheid om hun woonruimte op orde te krijgen, om beter te eten en voor zichzelf te zorgen, te ontspannen en om relaties te onderhouden. Het extra geld leidde niet tot noemenswaardig meer drugs- of alcoholgebruik, maar was juist een stimulans voor de deelnemers om niet in oud gedrag te vervallen.
Negatieve bijeffecten
Het onderzoek loopt sinds januari 2019, op initiatief van socioloog en systeemtherapeut Wouter Boekweit, GZ-psycholoog Irene Veldhuis en wethouder Pieter Kos. Boekweit en Veldhuis zagen in de praktijk hoe schaarste hun cliënten belemmerde om effectief in behandeling te zijn. Uit het onderzoek blijkt hun vermoeden: een te laag inkomen heeft zoveel negatieve bijeffecten dat mensen in een negatieve spiraal terechtkomen en deze niet meer kunnen doorbreken.
Terugval
Het aflopen van het onderzoek heeft wel geleid tot terugval bij een aantal deelnemers, omdat de huidige financiën niet toereikend zijn. Enkele deelnemers hebben gespaard om de overgang te vergemakkelijken. Boekweit en Veldhuis zien meer groepen cliënten voor wie een dergelijke pilot positief kan uitwerken. Zij willen graag samen met ketenpartners een vervolg aan het onderzoek geven.
Bron: Skipr, Leendert Douma