Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inference Based Approach (IBA) ook effectief bij achterdocht?

168490064

IBA is effectief gebleken bij de behandeling van dwangklachten. Omdat IBA zich op realiteitstoetsing richt en dit ook iets is wat bij achterdocht niet goed verloopt, gaat onderzocht worden of IBA ook in te zetten is bij het verminderen van achterdocht.

Achterdocht komt voor bij verschillende psychische ziektebeelden, waaronder bij psychose. De standaard behandeling voor achterdocht bestaat uit medicatie of CGt. Uit onderzoek blijkt dat beide behandelingen een middelmatig effect hebben. Veel patiënten met achterdocht houden restklachten over. Het is interessant om nieuwe effectieve behandelingen voor deze kwetsbare doelgroep te ontwikkelen en te onderzoeken.

Niels Kool, Gz-psycholoog i.o. specialist, zal onder meer samen werken met prof. dr. Onghena. Hij is verbonden aan de Universiteit van Leuven. Na de zomer doet Henny Visser, psychotherapeut bij Centrum voor Psychotherapie en coördinator onderzoekslijn angst- en dwangstoornissen, de eerste proefbehandelingen. Zo wordt ervaring opgedaan en kan  het IBA-protocol voor dwang herschreven worden, gericht op achterdocht. Samen met Tonnie Staring, expert op het gebied van psychose.

De planning is om begin 2021 te starten met dit innovatieve onderzoek. De onderzoekers hebben goede hoop dat IBA effectief is bij deze doelgroep en zijn benieuwd naar de resultaten.

Bron: ggzcentraal.nl

Gerelateerde informatie

IBA: therapie voor dwang, maar dan zonder exposure