De zeven deelnemers, tussen de 17 en 39 jaar, hebben de meest uiteenlopende soorten dwang zoals teldwang, poetsdwang, symmetriedwang, controledwang of een angststoornis. Achter elke dwang zit een persoonlijk verhaal dat de angst en daarmee dwang herleidt.
De kandidaten ondergaan twee weken intensieve exposuretherapie onder leiding van vier therapeuten werkzaam bij gespecialiseerde centra. Levenslang met dwang? volgt de kandidaten en hun therapie tijdens een reis door Nederland, naar steeds primitievere locaties.
Deze trip, de verplaatsingen en het telkens weer moeten wennen aan een nieuwe locatie is onderdeel van de therapie. Na deze twee weken kunnen de kandidaten hopelijk weer zo normaal mogelijk functioneren in het dagelijks leven.
Aan het einde van de reis gaan de therapeuten mee naar huis om te kijken in hoeverre de kandidaten ook thuis hun dwang onder controle blijven houden. Een aantal weken na de reis komt iedereen weer bij elkaar om te vertellen hoe het ze zonder de groep en hulp van de therapeuten is vergaan.
Met deze serie laat KRO-NCRV zien hoe groot de impact van een dwangstoornis is op het dagelijks leven en hoe de deelnemers met hulp en therapie weer een normaler bestaan kunnen opbouwen.
Levenslang met dwang? vanaf dinsdag 6 april, 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3
Bron: KRO-NCRV
Gerelateerde informatie
In mei 2021 nieuw verwacht | Bedwing je dwang – Behandeling van de dwangstoornis bij kinderen en jongeren, Else de Haan en Lidewij Wolters