Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: stuur ggz-hulp mee naar melding verward persoon

Bij incidenten met personen die verward of onbegrepen gedrag vertonen, zou niet meer alleen de politie erop af moeten gaan. Het is beter om (ook) een zorgmedewerker met een sociaalpsychiatrische achtergrond ter plekke te laten komen, zoals een wijk-GGD’er. 
Ben Hershey
Premium

Het kabinet wil deze samenwerking tussen politie, de GGZ en de gemeenten snel duurzaam invoeren, schrijven de ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Conny Helder (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De inzet van een lokale zorgmedewerker pakt goed uit, zo is naar voren gekomen in nieuwe werkwijzen die zijn uitgeprobeerd. Die kan bepalen wat het beste kan gebeuren met de betrokken persoon. Soms helpt de komst van de politie de situatie niet vooruit. Bovendien is er niet altijd sprake van een echt onveilige situatie of van strafbaar gedrag.

Belasting neemt toe

Een intensievere samenwerking tussen politie en zorg moet ertoe leiden dat de hulp aan verwarde personen verbetert, maar ook dat de politie minder belast wordt met incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. Die belasting nam de afgelopen jaren fors toe, onder meer omdat de geestelijke gezondheidszorg anders werd georganiseerd. Zo kreeg de politie vorig jaar te maken met ruim 130.000 van zulke incidenten, 11 procent meer dan in 2020.

Invoering

Het kabinet had in het coalitieakkoord al afgesproken in te zetten op een gezamenlijke aanpak van politie, zorg en gemeenten. De nieuwe werkwijzen moeten wat de ministers betreft als eerste worden toegepast in de veiligheidsregio’s met de vier grote steden. Ze willen er in het najaar mee beginnen. Daarna wordt deze aanpak ook elders ingevoerd, is de bedoeling. Voor de uitvoering van de nieuwe aanpak is structureel 39 miljoen euro uitgetrokken. (ANP)

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in