Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keuzehulp voor persoonlijkheidsstoornissen

Online redactie
Online redactie
De keuzehulp Persoonlijkheidsstoornissen ondersteunt behandelaren door stapsgewijs vragen te stellen over factoren die van invloed zijn op de behandelkeuze. Met oog voor de context waarbinnen de cliënt functioneert en het betrekken van naasten en ouderschap.
Patientin mit Depressionen und Adipositas

De online keuzehulp helpt de zorgstandaard Persoonlijkheidsstoornissen toe te passen in de dagelijkse praktijk. Het advies dat er uitkomt is een goede basis om het samen het gesprek aan te gaan in de behandelkamer.

De keuzehulp leidt stapsgewijs langs een aantal vragen. Is de diagnose al gesteld? Is er al gestart met psychotherapie? Heeft de patiënt kinderen? Maar ook vragen over de omgeving van de patiënt, over sociaaleconomische ontregeling, comorbiditeit en crisisgevoeligheid zijn meegenomen. Om beter aan te sluiten bij de praktijk is een vraag toegevoegd of er al de mogelijkheid is om te starten met psychotherapie en of de motivatie er is. Op basis van de geselecteerde antwoorden volgen adviezen voor behandeling die de patiënt en behandelaar samen kunnen bespreken.

Ellen Willemsen, psychiater, specialismeleider persoonlijkheidsstoornissen bij Parnassia Groep en directeur van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen geeft aan dat de keuzehulp zeker praktisch is als je niet dagelijks met mensen met een persoonlijkheidsstoornis werkt. “De stapsgewijze opzet helpt om de professionele overwegingen gestructureerd langs te lopen. De adviezen die op basis van de ingevulde antwoorden worden gegenereerd, helpen om het gesprek met patiënt en naaste vorm te geven. De informatie in de zorgstandaard is een richtlijn voor het gesprek, maar keuzes voor behandeling worden uiteindelijk samen gemaakt door patiënt en behandelaar, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.”.

Bron: Akwa GGZ

Gerelateerde informatie

Autisme en/of een persoonlijkheidsstoornis?