Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afscheid

Maartje Schoorl
Vandaag nemen we met het team afscheid van een collega-klinisch psycholoog. Ze is een gewaardeerd teamlid, loyaal en heel deskundig. Ze gaf aan al onze opleidelingen werkbegeleiding en werkte maar een dag in de week bij ons, maar het werd haar te veel om twee banen te combineren. In de loop van de jaren hebben we al vaker geprobeerd om haar voor meer dagen aan ons te binden, maar de andere baan trok meer. Kortom, een aderlating.
De zoektocht naar een nieuwe collega is allang gestart. We hebben een hele leuke baan in de aanbieding, al zeg ik het zelf. Jong team, interessante casuïstiek, veel mogelijkheden. Maar dat is niet genoeg in deze tijden van schaarste, op onze advertentie reageert niemand die voldoende gekwalificeerd is.
Als nieuwbakken leidinggevende verdiep ik me in personeelswerving. Een vak apart. Ik surf door allerlei tips die niet echt op ons van toepassing zijn (‘deel je advertentie via TikTok’ of ‘werf personeel uit het buitenland’) en dat levert uiteindelijk best een bruikbare tip op: werf continu. Met andere woorden, investeer in een netwerk van collega’s die nadenken over een andere stap, die bijna afstuderen of die op een ander kruispunt in hun carrière staan. Drink koffie met mensen, vertel over de mogelijkheden binnen je instelling, laat mensen meekijken, of organiseer momenten waarop je je werk presenteert. Op het moment dat je dan iemand nodig hebt, heb je al een vijver waaruit je kunt vissen.
In theorie klinkt dat goed. In de praktijk loop ik tegen de grenzen van mijn tijd aan. Koffie drink ik bijvoorbeeld altijd achter mijn PC. Maar ik knoop het wel in mijn oren en als ik collega’s ontmoet, denk ik meteen ‘zou jij onze nieuwe collega kunnen zijn?’.

Maar voor de korte termijn is het geen oplossing. Hoe we dat oppakken? Door het hele team verantwoordelijk te maken en mee te laten denken: hoe verdelen we met elkaar de taken, waar zitten de eventuele risico’s en hoe borgen we de begeleiding van de opleidelingen? Ineens voelt het niet meer als mijn probleem, maar zijn álle medewerkers op mijn afdeling hun collega’s met andere ogen aan het bekijken.

Maartje Schoorl
is klinisch psycholoog en bijzonder hoogleraar Psychologische Beroepsopleidingen in de Geestelijke Gezondheidszorg, aan de Universiteit van Leiden.