Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandelaren, vergeet jezelf niet!

De COVID-19-pandemie vergt veel van zorgprofessionals en de rest van de Nederlandse bevolking. De verlengde maatregelen vragen om preventie en ondersteuning van psychosociale klachten, middels een meervoudig zorgaanbod.

 

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0823-2/MediaObjects/41480_2021_823_Fig1_HTML.jpg
© Olga / stock.adobe.com
De COVID-19-pandemie heeft een negatieve impact op de mentale gezondheid en hoewel de precieze impact van het virus op de mentale gezondheid in Nederland nog wordt onderzocht, is het aannemelijk dat deze studies eenzelfde beeld laten zien als eerdere studies.1-3 Factoren die de mentale gezondheid volgens deze studies negatief zouden kunnen beïnvloeden zijn bijvoorbeeld de opgelegde quarantainemaatregelen, maar bijvoorbeeld ook de angst voor het COVID-19-virus.4 Eind 2020 heeft de Rijksoverheid een tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown ingesteld om het stijgend aantal besmettingen te beteugelen.

Lancering campagne

Zowel demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) als het RIVM toonden zich eerder optimistisch over het naderen van een mogelijk ‘kantelpunt naar meer mogelijkheden’. De opkomst van andere virusvarianten – waaronder de veel besmettelijkere Britse variant – verhoogde echter opnieuw de druk op de ziekenhuiszorg, met verhoogde kans op verdere aanscherping van de maatregelen en een verlenging van de lockdown. De impact op de mentale gezondheid is groot, al zijn er grote verschillen waarneembaar in het welbevinden en de mentale gezondheid tussen individuen en groepen. Het is belangrijk dat hiervoor ook voldoende aandacht is. Samen met haar collega’s lanceerde klinisch psycholoog Anneloes van den Broek van GGz Breburg de campagne en website ‘Vergeet jezelf niet, als je voor een ander zorgt’, een campagne voor zorgprofessionals.5 Dit aanbod geldt uiteraard ook voor de ggz-professional zelf. Al ruim een jaar wordt in de ggz intensief blended gewerkt. Jonge ouders
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in