Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boeken etc.

Gezien en gelezen | Recensie: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz. Gesignaleerd: Behandeling van zelfverwonding: een praktische handleiding, MANTRA-werkboek. Voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa, Handboek voor gz-psychologen.

Recensie

Trauma en verwerkingstechnieken

Martijn Stöfsel
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0794-3/MediaObjects/41480_2021_794_Fig5_HTML.jpg
Na jaren van verhitte discussie over de behandeling van psychotrauma, lijkt hierin nu enige consensus te ontstaan, waar dit boek goed bij aansluit.
Op inzichtelijke wijze beschrijft de auteur welke verwerkingstechnieken geïndiceerd zijn bij de behandeling van psychotrauma.
In de eerste helft bespreekt hij het brede palet van traumastoornissen, het grensgebied met persoonlijkheidsproblematiek en dissociatieve stoornissen. Vervolgens worden in vogelvlucht verwerking en verwerkingsmechanismen besproken, aan de hand van de theorie en wetenschappelijke inzichten in onder andere de Werkgeheugen-theorie en het Reconsolidatie-werkingsmechanisme. De gedragstherapeutische principes vormen hiervoor de leidraad, waardoor ook inzichtelijk wordt wanneer welke behandeltechnieken toe te passen. Het tweede deel van het boek richt zich op traumabehandeling.
De drie belangrijkste verwerkingstechnieken wordenuitgelicht: EMDR, Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting. Opvallend is dat Narratieve Exposure Therapie niet als vierde grote verwerkingstechniek wordt genoemd, ondanks de veelbelovende resultaten ervan, en de groeiende populariteit.
In het laatste hoofdstuk weet de auteur het voorgaande prachtig te integreren, waarbij hij duidelijke richtlijnen geeft voor wanneer behandelaars welke verwerkingstechniek kunnen toepassen. Bijvoorbeeld: wat te doen wanneer er bij de patiënt sprake is van sterke vermijding, of affectieve verwaarlozing. Het boek ademt de ruime klinisch ervaring en expertise van de auteur. Alle nieuwe ontwikkelingen komen aan bod, waaronder ook de EMD-knaller en VSDT en op galante wijze behandelt Stöfsel de vele discussiepunten in het huidig therapeutisch werkveld.

Marijda Fournier

is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij Altrecht

Gesignaleerd

Behandeling van zelfverwonding: een praktische handleiding

Dit naslagwerk biedt actuele, wetenschappelijke kennis over de verschillende vormen en oorzaken van zelfverwonding, over de relatie tussen zelfverwonding en suïcidaliteit, en over hoe zelfverwonding te beoordelen en behandelen. In de praktische handleiding worden verschillende cognitief-gedragstherapeutische interventies beschreven, geïllustreerd met casussen. Daarbij is veel aandacht voor het aanpassen van de interventie-intensiteit aan de behoeften van elke cliënt, via een stepped care zorgmodel.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0794-3/MediaObjects/41480_2021_794_Fig1_HTML.jpg
B.W. Walsh (2020). Behandeling van zelfverwonding. Een praktische handleiding. BSL uitgevers: Houten.

MANTRA-werkboek voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa

De behandelmethode Maudsley Model of Anorexia Treatment for Adults (MANTRA) wordt aanbevolen door het National Institute for Health and Care Excellence (NICE), als evidence-based behandeling voor volwassenen met anorexia nervosa. Het werkboek is een praktisch hulpmiddel voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa en hun behandelaars. Toegankelijke modules bieden een gestructureerd stappenplan voor herstel.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0794-3/MediaObjects/41480_2021_794_Fig2_HTML.jpg
U. Schmidt, H. Startup, J. Treasure. MANTRA-werkboek voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa. Boom uitgevers Amsterdam.

Handboek voor gz-psychologen

Omdat het werkveld van de gz-psycholoog zich sterk heeft ontwikkeld, was het volgens de redactie tijd voor een nieuwe uitgave van het Handboek voor gz-psychologen, het standaardwerk voor de ruim 16.000 gz-psychologen in Nederland. Met deze nieuwe editie wil de redactie een bijdrage leveren aan de verdere positionering van het vak, met veel aandacht voor de veelzijdige competenties van de gz-psycholoog.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-021-0794-3/MediaObjects/41480_2021_794_Fig3_HTML.jpg
M. Verbraak, S. Visser, A. van Baar, T. Bouman. Handboek voor gz-psychologen. Boom Uitgevers Amsterdam.