Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dankbaarheid uiten bevordert mentaal welbevinden

Hoe kunnen we jongeren die veelvuldig kampen met mentale klachten zoals stress, depressie en angst, een hart onder de riem steken? In een experiment in de zomer van 2022 werd daarvoor aan de bezoekers van zeven festivals gevraagd om op een eigentijdse manier hun dankbaarheid te uiten. Daarbij gingen de onderzoekers met de jongeren het gesprek aan over dankbaarheid en droegen zij op een laagdrempelige manier wetenschappelijke kennis over, zoals over de effecten van dankbaarheid op de preventie voor mentale problemen.
De jongeren konden hun dankbaarheid meten met een vragenlijst en werden uitgedaagd om hun dankbaarheid uit te spreken met een videoboodschap. In totaal hebben de jongeren 817 dankbaarheidsvideo’s opgenomen en verstuurd naar personen die zij dankbaar zijn. Bijna zeventienhonderd jongeren hebben een dankbaarheidsfoto opgestuurd en bijna tweehonderd jongeren vulden de dankbaarheidsvragenlijst in.
Belangrijke lessen die professionals hieruit volgens de onderzoekers kunnen meenemen zijn: samen werken met jongeren (en niet vóór jongeren) en het aansluiten bij hun eigen belevingswereld helpt jongeren te enthousiasmeren. En het inbedden van eenvoudige dankbaarheidsoefeningen in de behandeling, zoals dagelijks drie dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent, draagt bij aan het verbeteren van hun algehele (mentale) welbevinden.
BRONNEN: