Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Film- en podcastrecensie

illustratie
© VPRO/Rossel Chaslie

Podcast | Kweekje, mi kwekipikin

Journalist Nicole Terborg is een ‘kweekje’, zoals veel Surinaamse Nederlanders dat noemen. Als kweekje groei je niet op bij je ouders, maar bij andere familieleden of pleegouders. Dat is gebruikelijk binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap, maar vragen waarom het gebeurt is een taboe. In de uitzending Kweekje, mi kwekipikin van het geschiedenisprogramma OVT, onderzoekt Terborg de informele pleegzorg waar ze vanaf haar 13e zelf in heeft gezeten. Want hoe verliep dat proces eigenlijk? Wat waren de beweegredenen van haar ouders om haar te scheiden van haar tweelingbroer en haar zus?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-024-1810-1/MediaObjects/41480_2024_1810_Fig5_HTML.jpg
©VPRO/Rossel Chaslie
In zes afleveringen krijg je een kijkje in haar familiegeschiedenis. Haar zoektocht naar de waarheid rond haar uithuisplaatsing roept veel weerstand op. Ze wordt een ‘Bounty’ genoemd, want is ze Surinaams of Nederlands? Ook de geschiedenis van Nederland en Suriname en de bestaande generatiekloof in de Surinaamse gemeenschap komen aan bod. Nicole Terborg slaagt erin om taboes te doorbreken en durft uiteindelijk ook haar ouders de vraag te stellen waarom zij zelf een kweekje is geworden. Kweekje is een boeiende podcast die een goed inzicht biedt in problemen waar mensen in de Surinaams gemeenschap mee kunnen kampen.
Film | Je verrai toujours vos visages

In het herstelrecht kunnen slachtoffers en daders van misdrijven met elkaar in gesprek, om met name de gevolgen op emotioneel vlak te herstellen. Deze Franse film onderzoekt hoe het herstelrecht er in de praktijk uit kan zien. Hierin komen zes mensen bij elkaar voor

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in