Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Juridische kwesties en tips voor de praktijk

Inzage in patiëntendossiers

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-019-0011-9/MediaObjects/41480_2019_11_Fig1_HTML.jpg

Al enige tijd is er een wetsvoorstel in behandeling om zorgverzekeraars inzage te geven in patiëntendossiers van ongecontracteerde zorgaanbieders. Dit wetsvoorstel is onlangs plenair behandeld in de Eerste Kamer. De Kamer heeft de goedkeuring van nog even uitgesteld, maar het ziet ernaar uit dat het in enige vorm wordt aangenomen. Als het voorstel is aangenomen, kunnen zorgverzekeraars zonder toestemming van cliënten inzage krijgen in patiëntendossiers. Laten we daarom nog eens goed kijken naar de betekenis van dit voorstel.

Huidige situatie bij controles

Inzage geven in het medisch dossier van een patiënt, betekent dat het beroepsgeheim wordt doorbroken. Dat laatste mag in beginsel niet en als het wel gebeurt, moet daarvoor een goede reden zijn en moet de privacywetgeving in acht worden genomen.

Een uitzondering op de geheimhoudingsplicht bij controles is voor gecontracteerde aanbieders neergelegd in de Zorgverzekeringswet; gecontracteerde aanbieders kunnen in beginsel medische informatie over hun patiënten aan de verzekeraar verstrekken. Daarbij geldt wel dat de zorgaanbieder zelf dient te beoordelen of het verstrekken van de gegevens echt noodzakelijk is voor het behalen van het controledoel. Als dat doel op een andere, minder verstrekkende manier, bereikt kan worden, weegt het beroepsgeheim zwaarder. Kortom, hierin verandert er niets.

Gevolgen wetsvoorstel

De materiële controle bij ongecontracteerde zorgaanbieders is vooralsnog beperkt als er geen directe relatie bestaat tussen de verzekeraar en de zorgaanbieder. De controle dient dan via de verzekerde te lopen en verzekeraars mogen geen medische informatie opvragen bij de zorgaanbieder zonder de verzekerde

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in