Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Juridische kwesties en tips voor de praktijk

Premium

Samenwerking in de zorg blijft lastig te reguleren

Samenwerken in de zorg kan zowel een positief effect hebben op de kwaliteit van zorg als op de zorgkosten. Dat is de reden dat zorgverleners steeds meer worden aangemoedigd om samen te werken.

Vanuit de gedachte ‘de gezondheid van Nederlanders kan zo veel beter’ startte een team experts in 2018 de taskforce De juiste zorg op de juiste plek (JZOJP).

In de praktijk blijken de mededingingsregels vaak belemmerend te werken als partijen de zorg anders willen organiseren. Het maken van afspraken tussen concurrenten over het verplaatsen van de zorg kan immers ten koste gaan van de concurrentie en dergelijke afspraken zijn verboden. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM), heeft daarom onlangs een beleidsregel opgesteld om partijen die in het kader van JZOZP afspraken willen maken daartoe meer ruimte te geven. Concreet hanteert de ACM als uitgangspunt dat de partijen dan geen boete krijgen opgelegd, mits voldaan is aan de volgende vijf voorwaarden:

  1. De afspraken zijn gebaseerd op een feitelijk en openbaar regiobeeld.
  2. Bij de totstandkoming van de afspraken zijn de zorgaanbieders, zorginkopers en patiënten volwaardig betrokken.
  3. De deelnemers hebben duidelijk beschreven wat de afspraken opleveren.
  4. De deelnemers hebben onderbouwd dat de afspraken niet verder gaan dan noodzakelijk.
  5. De afspraken, doelstellingen en de noodzakelijkheid hiervan worden openbaar gemaakt.

Niet concreet

Enerzijds is de opgestelde beleidsregel van de ACM een positieve ontwikkeling, omdat hierdoor meer ruimte ontstaat voor samenwerking in de zorg. Anderzijds zijn de in de beleidsregel

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in