Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klimaatpsychologie druppelt de behandelkamer binnen

© andreusK / Stock.adobe.com

Wat doe je als een cliënt piekert over het klimaat en daardoor klachten ontwikkelt? In deze casusbespreking geeft klimaat- en gz-psycholoog Sara Helmink handvatten voor de behandeling.

De klimaatpsychologie is een relatief jong vakgebied in de ggz. Op dit moment lijkt klimaatverandering nog geen rol van betekenis te spelen in de klinische praktijk van alledag en zullen de meeste behandelaren nog zelden een cliënt treffen die zich primair meldt met klimaatgerelateerde psychische klachten. Toch zullen zorgverleners in de nabije toekomst steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering in de behandelkamer. Dit geldt voor de hele gezondheidszorgketen; van de huisarts en POH-GGZ tot de basis-GGZ, specialistische GGZ, ziekenhuiszorg en paramedische zorg.

Klimaatverandering kan de psychische gezondheid op verschillende manieren beïnvloeden. Hierover zijn nog geen cijfers bekend, maar volgens onderzoeker Thomas Doherty kunnen we drie doelgroepen mensen met klimaatgerelateerde psychische klachten onderscheiden:1

1.Mensen die niet direct getroffen worden door klimaatverandering, maar die wel psychologische klachten, zoals angst of machteloosheid, ervaren.

2.Mensen die indirect getroffen worden en hier mentaal onder lijden, bijvoorbeeld doordat ze moeite hebben met het betalen van hogere voedselprijzen als gevolg van mislukte oogsten.

3.Mensen die direct getroffen worden door klimaatverandering, bijvoorbeeld door een overstroming, droogte of bosbrand.

Casus
De casus die ik bespreek, Sven, valt in de eerste categorie. Hij is niet direct getroffen door klimaatverandering, maar ervaart wel psychische klachten. De huisarts verwees hem naar de Basis GGZ in verband met het vermoeden van een depressieve
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in