Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensenrechten in de spreekkamer

Premium

Bij deze onderwerpen gaat het in de kern over mensenrechten zoals het discriminatieverbod, de vrijheid van meningsuiting, het recht op leven en het zelfbeschikkingsrecht. Onderwerpen waarbij de mensenrechten in het geding zijn, kunnen ook in een behandeling aan de orde komen. Daarom zouden behandelaars iets moeten weten over de juridische achtergronden van de mensenrechten.

Historische ontwikkeling

Vanaf de verlichting ontstond het idee van de menselijke waardigheid; het principe dat mensen een inherente waarde hebben als gevolg van hun mens-zijn. Vanaf de negentiende eeuw werd deze gedachte vastgelegd in grondwetten, toen totalitaire regimes in de westerse wereld geleidelijk werden vervangen door democratieën. Behalve dat in die grondwetten de belangrijkste staatkundige zaken werden geregeld, werden daarin ook de mensenrechten vastgelegd die burgers moesten beschermen tegen de mogelijke willekeur en terreur door de overheid. In de loop der jaren werd de hoeveelheid grondrechten steeds verder uitgebreid. Dat grondwetten geen absolute bescherming konden bieden, werd pijnlijk duidelijk door de gruweldaden van nazi-Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd internationaal een sterke noodzaak gevoeld om genocide voor de toekomst te voorkomen. Daarom werden de grondrechten ook in internationale verdragen vastgelegd. De destijds net opgerichte Verenigde Naties namen de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan, en in Europa werd het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens afgesloten. Dit verdrag staat los van de Europese Unie, en bevat een opsomming van de belangrijkste grondrechten voor de inwoners van vrijwel alle landen in Europa. Als een land de grondrechten niet Mensenrechten in de spreekkamerrespecteert, kunnen mensen in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-017-0009-0/MediaObjects/41480_2017_9_Fig1_HTML.jpg

In de spreekkamer

Ging het bij het opstellen van de grondrechten aanvankelijk vooral om het reguleren van de relatie tussen de overheid en haar burgers; tegenwoordig gelden bepaalde grondrechten ook voor burgers onderling. Discriminatie is bijvoorbeeld ook tussen burgers verboden. Als grondrechten ook voor burgers onderling gelden, spreken we van de horizontale werking van grondrechten.

In de spreekkamer zal de patiënt niet direct een beroep doen op zijn grondrechten. Toch spelen die ook daar een

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in