Met alcoholpensioen: adaptatiebevorderende behandeling bij ouderen

Adaptatiebevorderende behandeling is een zinvol alternatief voor intensieve psychotherapie en een steunend-structurerende behandeling bij persoonlijkheidsstoornissen op latere leeftijd. In dit artikel wordt een behandeling beschreven van een oudere man die na zijn pensionering verviel in excessief alcoholgebruik door maatschappelijk rolverlies, o.a. doordat zijn positieve zelfbeeld na zijn pensioen niet langer werd bekrachtigd.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Ouder worden doet een groot beroep op iemands veerkracht en coping, oftewel: de persoonlijkheid wordt op de proef gesteld. Bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen kan er een ‘mismatch’ ontstaan tussen hun maladaptieve persoonlijkheidstrekken en de omgeving. De laatste jaren is er meer aandacht voor psychotherapeutische interventies voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen. In een Nederlands-Vlaamse en een Amerikaanse Delphi-studie bereikten de deelnemende experts consensus over het volgende: voor het vinden van een passende behandeling van ouderen met een persoonlijkheidsstoornis is het zinvol onderscheid te maken tussen drie psychologische behandelniveaus, als zijnde heuristieke hulpmiddelen voor

0
5

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.