Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuws uit de wetenschap

Premium

De therapeutische alliantie

Al decennialang discussiëren onderzoekers over het belang van de therapeutische alliantie. Sommigen geloven dat dit het belangrijkste element uit de therapie is, terwijl anderen vooral geloven in werkzame interventies. Er is nog maar weinig degelijk onderzoek naar de therapeutische alliantie verricht. Een belangrijke onderzoeker op dit gebied, Sigal Zilcha-Mano, probeert hier verandering in te brengen door het toepassen van nieuwe methodologische technieken. In het artikel Is the alliance really therapeutic? Revisiting this question in light of recent methodological advances stelt zij dat de therapeutische alliantie uit twee componenten bestaat: een trait-like component en een state-like component.1

Met trait-like doelt ze op de mogelijkheid van patiënten om goede relaties met anderen op te bouwen. Wanneer binnen de therapie sprake is van zo’n goede relatie, voorspelt dit de werkzaamheid van de therapie, omdat een goede samenwerking tussen therapeut en patiënt maakt dat therapeutische interventies beter kunnen worden toegepast. Deze interventies (en niet de relatie zelf) zorgen dan voor de klinische verandering in de therapie. Met state-like doelt zij op het in de therapie aanleren van vaardigheden om een goede relatie op te bouwen met de behandelaar. De werkzame factor hiervan is dat iemand bevredigende relaties kan opbouwen, ook buiten de therapie. Ook hierbij is dus niet de relatie op zich het werkzame ingrediënt van de therapie, maar het leerproces.

Concluderend lijkt de therapeutische alliantie onmisbaar voor een goede therapie, en dient hierin geïnvesteerd te worden, met een belangrijke kanttekening: aangetoond is ook dat de therapeutische relatie op zichzelf staand niet voor de verandering zorgt.

1. Zilcha-Mano, S. Is the alliance really therapeutic? Revisiting this question in light of recent methodological advances. American psychologist, 2017, 72, 311-325.


Sporten is gezond

Sporten is gezond en we moeten vooral meer bewegen, dat is een breed gedeeld adagium. Om dit te stimuleren kunnen we onze stappen bijhouden met een elektronische stappenteller en zijn er allerlei apps ontwikkeld waarmee we onze fysieke activiteit kunnen registreren en onze prestaties kunnen delen met anderen. Ook voor de geestelijke gezondheid zou bewegen gezond zijn en patiënten worden dan ook gestimuleerd om vooral veel te bewegen. In veel studies is onderzocht wat het effect is van beweging op depressie. Het grootste effect op depressie is gevonden voor matig intensief sporten, onder begeleiding van professionals.1 Recent is ook een meta-analyse van 49 prospectieve studies verschenen waarin gekeken is naar fysieke

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in