Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechten & plichten

Premium

Mondkapjes en medische verklaringen: wat mag?

Hoe gaat u om met een patiënt die vraagt om een verklaring dat hij of zij geen mondkapje kan dragen?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs41480-022-0880-1/MediaObjects/41480_2022_880_Fig1_HTML.jpg
Op dit moment is het dragen van een chirurgisch mondmasker bijna nergens meer verplicht, maar mogelijk krijgen we hier in de nabije toekomst weer mee te maken, ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. Voor de meeste mensen is dat geen probleem, maar wellicht heeft u eerder ook al patiënten gezien die aangaven dat het dragen van een mondkapje voor hen niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat ze ervan gaan hyperventileren of een paniekaanval krijgen. Er zijn zelfs al organisaties die pasjes verstrekken aan mensen die om medische redenen geen mondmasker denken te kunnen dragen.

Richtlijn KNMG

Stel dat een patiënt u als behandelaar vraagt om een verklaring te schrijven dat hij of zij geen mondkapjes kan dragen, hoe dient u daar dan mee om te gaan? Voor artsen heeft de KNMG een duidelijke richtlijn voor dit soort situaties opgesteld en deze richtlijn is ook goed bruikbaar voor andere gezondheidszorgprofessionals. De richtlijn is hierin duidelijk: ‘Als behandelend arts mag je geen geneeskundige verklaring afgeven over eigen patiënten.’ Geneeskundige verklaringen geven bijvoorbeeld aan of iemand kan werken, naar school kan, of wel of niet mag reizen. Een oordeel over het kunnen dragen van een mondkapje valt daar ook onder. Een geneeskundige verklaring mag alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts.

Belangenconflict

De eigen behandelaar van een patiënt mag wel feitelijke informatie verstrekken over de diagnose en behandeling. In een verklaring schrijven dat iemand een paniekstoornis heeft en wordt behandeld met CGT mag dus wel, maar daarbij mag de behandelaar geen inschatting maken of de patiënt daardoor geen mondkapje kan dragen. De gedachte hierachter is dat er anders een belangenconflict zou kunnen ontstaan tussen het geven van een objectief oordeel en het behouden van een goede behandelrelatie. Niemand wil graag een negatief oordeel over zijn of haar eigen patiënt geven. Zeker voor het dragen van mondkapjes is dit relevant. Er zijn namelijk maar zeer weinig medische redenen waarom iemand géén mondkapje zou kunnen dragen, onder vrijwel alle omstandigheden is dit wel mogelijk.

Meegaan in de angst

Meegaan in de angst van de patiënt dat het dragen van een mondkapje niet zou kunnen, kan de behandeling zelfs tegenwerken, want eigenlijk is dat een vorm van vermijding. Alleen op uitdrukkelijk verzoek
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in