Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Therapie moet cliënten stimuleren te tonen wat ze in hun mars hebben’

Een behandeling moet niet alleen de psychische stoornis aanpakken, maar ook het welbevinden van de patiënt. Die opvatting wint in Nederland snel terrein en om dat doel dichterbij te brengen, werkt onderzoeker Ernst Bohlmeijer in Enschede aan interventies op het grensgebied van positieve psychologie en e-health.
Wie met psychische klachten bij een gz-psycholoog aanklopt, heeft een gerede kans om het advies te krijgen een behandelprogramma te volgen dat ontwikkeld is door Ernst Bohlmeijer. Volgens de website van de Twentse hoogleraar psychologie heeft hij inmiddels acht interventies op zijn naam staan, maar als ik hem ernaar vraag zegt hij lachend dat het er waarschijnlijk wel wat meer zijn.

‘Interventies ontwikkelen op het grensgebied van welbevinden en zingeving is een passie van me, en dan vooral om deze interventies voor een groot publiek toegankelijk te maken. Er is in onze samenleving veel behoefte aan levenskunst. Ik kom bijvoorbeeld veel mensen tegen die vol zelfkritiek zitten, en we weten inmiddels dat dat een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van een psychische stoornis. Nu beschikken we in Nederland sinds enige tijd over de compassiegerichte therapie, een behandeling waarin de focus ligt op het ombuigen van zelfkritiek naar vriendelijk voor jezelf zijn. Het is in eerste instantie een behandeling voor cliënten met ernstige problemen, maar ik vind het dan leuk om op basis daarvan een toegankelijk hulpboek te ontwikkelen dat ook bruikbaar is voor mensen met matige klachten. Ik heb niet het vermogen om uit het niets een heel nieuwe therapie te bedenken, zoals

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in