Vereenvoudiging beroepenstructuur
Uit een evaluatie van de Wet BIG (2013) is gebleken dat de BIG-basisberoepen gz-psycholoog, psychotherapeut en de specialismen klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog deels overlappen en dat dubbelregistraties veel voorkomen.
Ruim twee derde van de psychotherapeuten is ook geregistreerd als gz-psycholoog en vier op de tien psychotherapeuten/gz-psychologen zijn ook nog geregistreerd als klinisch psycholoog. Naast de wirwar aan wettelijk gereguleerde beroepen en titels, bestaan nog diverse andere beroepen en aantekeningen, zoals de Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP, waarbij ook sprake is van overlap en dubbelregistraties.
De beroepsverenigingen hebben daarom nagedacht over een nieuwe beroepenstructuur voor psychologische en pedagogische zorg en daarover in 2020 een advies geschreven. Op basis van dat advies is vervolgens het ‘Wetsvoorstel vereenvoudiging beroepenstructuur van de psychologische beroepen’ ontworpen, waarin het volgende wordt voorgesteld.
Eén BIG-basisberoep: de gezondheidszorgpsycholoog-generalist
Dit wordt, als het aan de wetgever ligt, hét basisberoep voor psychologische zorg. De huidige beroepen gz-psycholoog en K&J-psycholoog gaan daarin op. De gezondheidszorgpsycholoog-generalist moet breed opgeleid zijn, patiënten van alle leeftijden kunnen behandelen en bekwaam zijn in het toepassen van psychotherapeutische behandelmethoden bij welomschreven en gecompliceerde zorgvragen met een duidelijke oorzaak-gevolgrelatie.
Gz-psychologen voldoen aan de inhoudelijke vereisten voor het nieuwe basisberoep en het voorstel voorziet dan ook in een automatische overgangsregeling. K&J psychologen die niet ook gz-psycholoog zijn zullen in sommige gevallen bijscholing behoeven. Het voornemen is dat de onderdelen die gaan over de huidige gz-psycholoog in 2026 in werking treden.
Twee specialismen
Boven het nieuwe basisberoep komen twee specialistentitels te staan. Het specialisme klinisch neuropsycholoog