GZ-psychologie magazine nummer 3 2024

  Cover GZP 3 met afbeelding van Tijmen Bostoen
  Foto: Christiaan Krop
  Annemarie de Leng

  Mijn ongetemde brein

  Pasgeleden was mijn jongste dochter ineens van de aardbodem verdwenen, ergens in Nieuw-Zeeland. De laatste plek waar ze door de gps was gesignaleerd, was in de buurt van een nationaal park.

  Remke van Staveren

  De verhalen die ons vormen

  Terwijl de intercity door het Nederlandse landschap glijdt, bedenk ik wat ik ga zeggen straks.

  stoelen in wachtkamer

  Het meisje dat maar niet at

  Het vergde weinig diagnostiek om te zien waar Aisha van 15 voor kwam. Ze was vel over been en keek met haar holle, matte ogen naar een wereld waar niets te zien leek.

  Michel Reinders

  Rondjes rijden

  Mijn vriend Frits rijdt in een taxi om zijn studie te financieren. ‘Het is bizar,' zegt hij, ‘dat er mensen zijn die een taxi bestellen, zonder dat ze weten waar ze heen willen.'

  Money, 5 Piles of coins

  Rechten & plichten | De NZA dwaalt, de psychiater betaalt

  Soms zijn de kosten van een goede behandeling niet volledig te declareren. Ergens lijkt het logisch om kosten die je ten behoeve van een patiënt maakt, maar die niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd kunnen worden, direct bij de patiënt te declareren.

  Rechten & plichten | Grensoverschrijdend gedrag

  Grensoverschrijdend gedrag kent verschillende vormen, waaronder seksueel overschrijdend gedrag, maar bijvoorbeeld ook (non-)verbale agressie, discriminatie en intimidatie. Hoe oordeelt de tuchtrechter over grensoverschrijdend gedrag in de ggz?

  Angry Husband Shouting At Unhappy Muslim Wife Standing At Home

  Hoe haal je de oorlog uit de mensen?

  Onder het paraplubegrip ‘eergerelateerd geweld' worden verschillende vormen van geweld geschaard, uiteenlopend van dreiging tot aan moord en doodslag. Dit geweld kan zich fysiek en/of psychisch manifesteren. Belangrijk is dat het (dreigende) geweld gemotiveerd wordt door (angst voor) eerschending.

  Film- en podcasttip

  Green border | Wie redt Wilbert (en de rest van de mensheid)?!

  boeken en kopje koffie

  Boeken etc.

  Laat me gaan | Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen | Mentaliseren met gezinnen en partner

  Manja de Neef

  Manja de Neef | ‘Ik leer mensen om vaker door een positieve bril te kijken’

  Jezelf dom, onhandig of niet erg aantrekkelijk vinden. Veel mensen overkomt dat wel eens, maar bij sommigen is het negatieve gevoel over zichzelf zo dominant dat dat hen belemmert in vrijwel alles wat ze doen. Psychotherapeut Manja de Neef ontwikkelde een aanpak om mensen met een negatief zelfbeeld te helpen om positiever naar zichzelf te kijken.

  Cactus branches lie on a brown plate. There is a large green plate under the plate. A fork and a knife lie on the edges of the plates. On a red background. View from above.

  Eten als houvast

  Mensen met autisme lopen een verhoogd risico op eetproblemen, die kunnen uitmonden in een eetstoornis.1 De eetstoornis helpt ze vaak om een gevoel van controle of houvast te krijgen in het voor hen vaak onoverzichtelijke leven. Hoe motiveer je deze cliënten om hun houvast los te gaan laten?

  Tijmen Bostoen

  Tijmen Bostoen | ‘Psychedelica maken de behandeling van trauma effectiever’

  Kunnen ernstig getraumatiseerde patiënten baat hebben bij psychedelica om hun PTSS te overwinnen? Die vraag staat centraal in het onderzoek van psychiater Tijmen Bostoen bij ARQ Centrum ‘45. Vooral de met MDMA bereikte resultaten zijn volgens hem hoopgevend.

  Beautiful brain with nice colored flowers

  Nieuws; Bewegen als compensatie voor sociaal isolement | Minder schrikbeelden bij suïcidale mensen | Herziening richtlijn Stoornissen in het gebruik van alcohol | Psychedelica en psychotische en manische symptomen

  Bewegen als compensatie voor sociaal isolement | Minder schrikbeelden bij suïcidale mensen | Herziening richtlijn Stoornissen in het gebruik van alcohol | Psychedelica en psychotische en manische symptomen

  Relaxed man sitting outside a cafe enjoying the sunshine

  Meer mindfulness in de ggz

  Mindfulnessinterventies zijn veelvuldig onderzocht en worden steeds vaker toegepast. In dit artikel geven de auteurs een overzicht van het onderzoek naar en de toepassingen van Mindfulness-Based Cognitieve Therapie in de ggz.