Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met een specifieke fobie hebben grotere kans op het krijgen van een angst,- of depressieve stoornis

Mensen met een specifieke angst, hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van een angststoornis en twee keer meer kans om depressief te worden. Dit blijkt uit een secundaire data-analyse waarin het VUmc en het Trimbos-instituut met elkaar samen werken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Nervous and Mental Disease. Onderzocht is of een specifieke fobie, zoals bijvoorbeeld hoogtevrees, vliegangst, tandartsangst, of angst voor spinnen een ‘marker’, ofwel voorspeller is voor nieuwe psychische aandoeningen.

Er is bij 6646 mensen gekeken of volwassenen met specifieke fobie in een periode van zes jaar andere psychische aandoeningen ontwikkelden, die niet afkomstig zijn van een andere risicofactor, zoals trauma of andere oorzaak, zoals werkeloosheid.

Na zes jaar bleken alle 552 volwassenen die bij aanvang een specifieke fobie hebben of hadden een drie keer zo grote kans op het krijgen van een angststoornis te hebben en tweemaal zo grote kans op een depressieve stoornis, dan mensen zonder een specifieke fobie. Ook viel op dat gedurende het onderzoek volwassenen met een specifieke fobie minder goed functioneerden dan volwassenen zonder fobie.

Een specifieke fobie lijkt een goede marker voor preventi; door snel te reageren op een goed te behandelen angst, kunnen ernstigere psychische stoornissen worden voorkomen.

Bron: Trimbos.nl, The Journal of Nervous and Mental Disease 2021;209: 484–490


Gerelateerde informatie