Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe app voor minder stress en meer werkgeluk

De druk op de geestelijke gezondheidszorg neemt toe. Niet alleen doordat steeds meer mensen een beroep doen op de ggz, maar ook omdat het ziekteverzuim onder zorgprofessionals toeneemt. Steeds vaker is stress daarvan de oorzaak. Nu is er een app waarmee werknemers inzicht krijgen in stress op de werkvloer en thuis.
stress

Toename psychisch verzuim

Er is een enorme toename te zien van het psychisch verzuim onder werknemers. Die bedraagt nu al 40% van het totale ziekteverzuim. Volgens onderzoeksorganisatie TNO ervaart 1 op de 6 werknemers klachten van een burn-out of heeft een burn-out. Die getallen zijn nooit eerder zo hoog geweest. Deze toenemende werkdruk was aanleiding voor GGz Centraal om te bedenken hoe zij hun werknemers het beste konden helpen. Voor GGz Centraal was dit de reden en het moment om te starten met de bouw van STAPP@Work. Niet alleen met als doel om stress te verminderen, maar net zo goed om het werkgeluk te verhogen.

Yvette Roke is psychiater bij GGz Centraal en ontwikkelde eerder de succesvolle stress-signaleringsapp (SAM) voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS). En nu dus een nieuwe applicatie voor zorgprofessionals: STAPP@Work.

Zelf wil GGz Centraal de app vooral als preventief hulpmiddel inzetten voor haar 3500 werknemers. Maar iedereen kan de applicatie gebruiken: van personen die geen stress ervaren tot mensen die tegen een burn-out aan zitten of een burn-out hebben. Hij kan dus preventief ingezet worden om de veerkracht en mentale weerbaarheid te verbeteren, maar ook als hulpmiddel in trajecten van ziekte, uitval en re-integratie binnen en buiten de ggz.

Inzicht in stresspatronen

STAPP@Work is een stress-signaleringsapplicatie die door 15 werknemers binnen GGz Centraal is ontworpen en door 60 andere werknemers wetenschappelijk is gevalideerd. In tegenstelling tot soortgelijke apps meet STAPP@Work niet alleen acute stress, maar maakt het onderliggende stresspatronen zichtbaar. Op

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in