Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Online psychotherapie, klaar voor de definitieve doorbraak?

De toepassing van online psychotherapie raakte tijdens de coronapandemie in een stroomversnelling. Maar kan e-mental health zijn beloftes waarmaken? OU-onderzoekers Viviane Thewissen en Nicole Gunther schreven een overzichtsartikel over stand-alone online psychotherapie in het Tijdschrift voor Psychotherapie.
 
online psychotherapie

De implementatie van e-mental health-applicaties is lang achtergebleven bij de hoge verwachtingen, schrijven Thewissen en Gunther. Het aanbod is groot, maar integratie van e-mental health in de klinische praktijk blijkt lastig. Althans, tot nu toe. De coronapandemie zou wel eens de definitieve doorbraak kunnen betekenen voor een structurelere inbedding van online psychologische hulp.

Overzicht van het wetenschappelijk onderzoek

De OU-psychologen geven in hun review een overzicht van het wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren naar volledig online behandelingen voor diverse psychische aandoeningen en leeftijdsgroepen. Ze keken daarbij vooral naar online cognitieve gedragstherapie. Maar ook andere therapeutische oriëntaties komen bod, zoals interpersoonlijke psychotherapie en psychodynamische psychotherapie.

Claudi Bockting, hoogleraar klinische psychologie, doet wereldwijd onderzoek naar e-therapie. De nadelen zijn duidelijk, maar online therapie is voor veel mensen volgens haar onderzoek wel effectief. Bocktings onderzoek naar de effectiviteit van onlinetherapie begon ongeveer tien jaar geleden. Onder meer in Australië, waar niet iedereen een psycholoog om de hoek heeft. Uit een meta-analyse waarin de resultaten van 56 studies met in totaal 100 duizend cliënten werden samengevoegd, bleek onlinetherapie net zo doeltreffend als de traditionele gespreksvormen voor vrijwel alle psychische aandoeningen. Ongeveer de helft van de mensen reageert er goed op. Nog eens éénderde ziet de klachten ook verminderen, maar in mindere mate.

De coronacrisis zou de hulpverlening wel eens blijvend kunnen hebben veranderd. Veel cliënten lijken de online behandeling prettig te vinden. Het is flexibeler, je kunt het gewoon vanuit huis doen en het is gemakkelijk in te

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in