Walk into the light
Op maandagochtend 5 september kun je de week beginnen op diverse plekken in Nederland met een wandeling naar de zonsopkomst. Deze ‘Walks into the light’ worden georganiseerd door onder meer het Suïcide-preventiecentrum.
Roadtrip Suïcidepreventie
Van maandag 5 september t/m vrijdag 9 september gaan vertegenwoordigers van 113 Zelfmoordpreventie het land in om de suïcidepreventieprojecten van verschillende partners in de spotlights te zetten. Kijkt u voor meer informatie op de website van Samen minder Suïcide.
1K Z1E J3
113 lanceert in de week van 5 t/m 10 september door het hele land de campagne ‘1K Z1E J3’, een publiekscampagne die de naasten van mensen d.m.v. gesprekken in nood dichterbij brengt. In veel gemeenten worden bankjes in de openbare ruimte geschikt gemaakt om deze gesprekken op prettige en veilige manier te voeren.
Uitreiking Jan Mokkenstorm Prijs
113 Zelfmoordpreventie en Suicide Research the Netherlands (SURE-Net) reiken ieder jaar rond Wereld Suïcide Preventie Dag de “Jan Mokkenstorm prijs” uit. Waarbij het ene jaar praktijkvoorbeelden ingediend kunnen worden en het andere jaar onderzoeken. Op 9 september 2022 wordt de Jan Mokkenstorm prijs uitgereikt voor onderzoek: een talent-aanmoedingsprijs voor een onderzoeker die met zijn/haar onderzoek wil bijdragen aan het terugdringen van suïcide in Nederland.
Gele lintjes voor preventie en minder verdriet
Zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een internationale dag waarop we stilstaan bij de mensen die er niet meer zijn. En ook een dag waarop we aandacht geven aan manieren om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding.
Wil jij ook lintjes bestellen voor jezelf of anderen die zich sterk maken voor suïcidepreventie? De lintjes zijn gratis, bestellen kan via het formulier op 113.nl. De lintjes kunnen tot en met 7 september worden aangevraagd.
Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
MEER LEZEN OVER SUICIDE-PREVENTIE?
Met dit boek willen de auteurs een bijdrage leveren aan de terugdringing van suïcides. Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk richt zich primair op wat je als hulpverlener moet doen: welke vragen stel je, hoe stel je ze, wanneer en aan wie, hoe zorg je voor continuïteit, waar moet je op letten enzovoort. De onderwerpen variëren van de onderkenning van suïcidale jongeren op school tot de behandeling van de chronisch suïcidale patiënt. Er worden preventief georiënteerde programma’s beschreven, handvatten geboden voor de opvang van suïcidepogers in het ziekenhuis en crisisinterventie, maar ook de hulp aan nabestaanden van een suïcide komt aan bod. Ook besteden de auteurs aandacht aan specifieke groepen zoals verslaafden, mensen met een persoonlijkheidsstoornis en ouderen met een doodswens.
Daarnaast behandelen zij praktische methoden als cognitief-gedragstherapeutische interventies, interventies vanuit de dialectische gedragstherapie en de aanpak van dwangmatig piekeren over zelfdoding. De praktische benadering wordt kracht bijgezet door de vele gedragsbeschrijvingen en schema’s. Dit boek is bedoeld voor hulpverleners in de GGZ, zoals sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen, psychiaters, GZ-psychologen en klinisch psychologen. Het is ook geschikt voor opleiding en nascholing, cursussen en trainingen.