Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Relatie financiële en geestelijke gesteldheid

Kan het oplossen van schulden helpen bij de behandeling van psychiatrische problemen? Die vraag wordt komende twaalf maanden beantwoord in een pilot met 15-20 inwoners van Amstelveen. De proefpersonen kampen met schulden én psychiatrische problemen. Het gaat in de pilot om relatief kleine schulden van enkele duizenden euro’s. Mensen met verslavingsproblemen of schulden door fraude zijn uitgesloten van deelname.

De schulden worden in één keer afgekocht door de gemeente. Het lectoraat Armoede Interventies van de HvA gaat onderzoeken wat voor effect de aanpak op de financiële en geestelijke gesteldheid van deelnemers heeft. Het gaat dan om vragen als: Welk cijfer geven ze hun kwaliteit van leven? Lukt het hen om schuldenvrij te blijven? Ziet de psychiatrisch behandelaar vooruitgang? Voor een formele maatschappelijke kostenbatenanalyse is de  pilot te klein, maar in een mogelijk vervolgonderzoek zou dat wellicht wel kunnen.

Wethouder van Ballegooijen hoopt dat iemand met bijvoorbeeld een bipolaire stoornis of een depressie zich, dankzij het wegnemen van de schulden, volledig richten op het herstel. Maar ook als dat niet het geval blijkt te zijn, verwacht Van Ballegooijen met de pilot veel te leren over de samenwerking tussen schuldhulpverlening en de psychiatrie.

Bron: Binnenlands bestuur

Gerelateerde informatie